nieuws

Duitse leveranciers verwerken OPC UA massaal in hun software

Engineering

Het open communicatieprotocol OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) wint aan terrein.

Duitse leveranciers verwerken OPC UA massaal in hun software
Miele is één van de bedrijven die zich heeft aangesloten bij de OPC UA Foundation. Het bedrijf gebruikt de OPC UA standaard in de productie van haar apparaten. (foto: Miele)

Maakbedrijven hebben met betrekking tot industriële automatiering vaak met veel verschillende leveranciers producten en systemen zoals controllers, I/O-systemen, instrumentatie,… te maken. Deze systemen zijn verbonden met dataservers, visualisatiesystemen en andere PC-gebaseerde eenheden. Met een groeiende automatisering groeit ook de nood voor het gebruik van een productonafhankelijke standaard of communicatieprotocol om de systemen en producten op een goede manier te verbinden. Dit is juist wat OPC UA biedt.

Duitsland

Het open communicatieprotocol OPC UA (Open Platform Communications Unified Architecture) wint aan terrein en lijkt dé standaard te worden. Vooral in Duitsland zitten hier sterke krachten achter, niet alleen leveranciers van systemen, maar ook het treinwezen zet hier sterk op in. Steeds meer apparaten en systemen worden ermee ingericht.

Implementatie

Maar hoe zorg je voor een goede implementatie van dit protocol? Volgens Bert van der Linden, senior lecture IA & IT bij Applied Tech Systems is het belangrijk om er juist niet met een big bang aan te beginnen. Meer hierover is te lezen in het artikel ‘OPC UA-implementatie: begin klein en met stappenplan’

Reageer op dit artikel