nieuws

Conceptband van Goodyear zuivert lucht met mos

Engineering

Internationale bandenfabrikant Goodyear heeft een nieuwe conceptband gepresenteerd, de “Oxygene”, met als doel bij te dragen aan een duurzamere stedelijke mobiliteit.

Conceptband van Goodyear zuivert lucht met mos
(foto: Goodyear)

Bijzondere eigenschap van de Oxygene is dat in de zijwand van de band echt mos groeit. Door de open structuur en het intelligente loopvlakontwerp kan de band water van het wegdek absorberen en CO2 uit de lucht halen. Zo wordt het proces van fotosynthese in gang gezet, dat zuurstof vrijgeeft. In een stad met ongeveer 2,5 miljoen auto’s kan dit zorgen voor een absorptie van 4.000 ton kooldioxide.

3D-printen met gerecycled rubberpoeder

Het concept volgt het principe van circulaire economie. Het doel is om materiaalverspilling, emissies en energieverliezen te verminderen. Zo heeft de band een niet-pneumatische bandenconstructie, die wordt 3D-geprint met rubberpoeder uit gerecyclede autobanden.

Eigen elektriciteit opwekken

De band produceert daarnaast zijn eigen elektriciteit door de energie die vrijkomt bij het fotosyntheseproces op te slaan. Hierdoor kan de ingebedde elektronica worden gevoed, waaronder ingebouwde sensoren, een unit met kunstmatige intelligentie en een veranderende lichtbundel in de zijwand. De lichtbundel verandert van kleur om andere weggebruikers te informeren over de volgende rijmanoeuvres.

Geïntegreerd LiFi communicatiesysteem

De conceptband maakt gebruik van een zichtbaar lichtcommunicatiesysteem, ook wel bekend als LiFi, dat een krachtige mobiele verbinding mogelijk maakt met de snelheid van het licht. LiFi verbindt de band met Internet of Things waardoor gegevensuitwisseling tussen voertuigen onderling en tussen voertuigen en infrastructuur mogelijk wordt.

Reageer op dit artikel