nieuws

‘We willen de transitie naar lokale digitale productie versnellen’

Engineering

De automobielindustrie omarmt 3D-printing al geruime tijd. Andere bedrijven in de maakindustrie zien ook steeds meer voordelen. Het ultieme doel van Ultimaker is om 3D-printen voor iedereen toegankelijk te maken.

‘We willen de transitie naar lokale digitale productie versnellen’

Het ideaal van 3D-printerbedrijf Ultimaker was aanvankelijk: iedere consument zijn eigen desktop 3D-printer. Siert Wijnia, co-founder en CTO bij Ultimaker: ‘Dat was en is een mooi toekomstbeeld. We willen de transitie naar lokale digitale productie versnellen, maar het eindpunt is nog ver weg. Toch blijft het idee van lokale techniek en lokale grondstoffen in combinatie met wereldwijde denkkracht aantrekkelijk. Het maken van een printje is niet voor iedereen toegankelijk; zonder kennis van het omzetten van bestanden en de mogelijkheden van kunststofmaterialen blijft het speelgoed, een gimmick. Dat gehypete idee heeft er wel toe geleid dat de wereld inmiddels weet wat 3D-printing inhoudt.’
Dit zorgde bij het bedrijf uit Geldermalsen ook voor een snelle groei die bij gepatenteerde technologie waarschijnlijk niet zou zijn opgetreden. Een strategie van open source zorgde voor een enorme groei.

Meer hierover is te lezen in het artikel:

3D-printing: Van zolderkamer naar wereldmarktleiderschap’

Reageer op dit artikel