nieuws

Baanbrekend onderzoek naar omzetting PET-afval in grondstoffen

Engineering

Ioniqa uit Rotterdam heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld waarmee al het PET-afval – waaronder ook gekleurde verpakkingen – weer omgezet kan worden in zuivere plastic grondstoffen. De technologie heeft de proeffase goed doorstaan en wordt nu door diverse bedrijven getest.

Baanbrekend onderzoek naar omzetting PET-afval in grondstoffen

PET (Polyethyleentereftalaat) wordt veel gebruikt voor de productie van plastic verpakkingen. Wereldwijd wordt ongeveer twintig procent van dit materiaal gerecycled. De rest wordt verbrand, belandt op de vuilstortplaats of in de natuur. Het R&D Foods Team van Unilever is nu een samenwerking aangegaan met Indorama Ventures en startup Ioniqa, een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven, om dit probleem aan te pakken.

Circulaire oplossing kan transformatie teweegbrengen

Door de nieuwe technologie van Ioniqa wordt PET – afval dat niet gerecycled wordt – zoals gekleurde flessen tot basismolecuul afgebroken, waarbij de kleur en andere verontreinigende stoffen worden verwijderd. Vervolgens worden de moleculen in de fabriek van Indorama weer omgezet in zuivere plastic grondstoffen.
Als de testen op industriële schaal goede resultaten opleveren, kan in de toekomst al het plastic hergebruikt worden voor de productie van hoogwaardige voedselverpakkingen. De drie samenwerkende bedrijven zijn van mening dat deze volledig circulaire oplossing een industriële transformatie teweeg kan brengen, aangezien de nieuwe technologie eindeloos kan worden toegepast.

Duurzame verpakkingsoplossing

In 2017 heeft Unilever toegezegd dat tegen 2025 al haar plastic verpakkingen herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar zullen zijn. Chief R&D Officer David Blanchard geeft aan dat Unilever trots is op de bijdrage die het bedrijf kan leveren aan een nieuwe duurzame verpakkingsoplossing.

David Blanchard: “We willen af van het take-make-dispose-model waar we momenteel in leven en streven ernaar enkel verpakkingen te creëren die passen binnen een circulaire wereld. Deze innovatie is met name bijzonder, omdat het een oplossing biedt voor een van de grootste hedendaagse uitdagingen: het geschikt maken van alle soorten gerecycled plastic voor het verpakken van voedsel. Het volledig circulair maken van de PET-stroom zou immers een grote mijlpaal zijn in het vervullen van deze ambitie. Niet alleen Unilever zou hierbij gebaat zijn; het zou een transformatie betekenen van de gehele industrie.”

 

Reageer op dit artikel