nieuws

Oceans of Energy ontwikkelt drijvende zonnefarm op zee

Engineering

Oceans of Energy ontwikkelt een drijvend systeem voor het opwekken van energie met zonnepanelen op zee. De startup krijgt 300.000 euro van investeringsfonds Uniqq voor de verdere ontwikkeling van de drijvende zonnefarm.

Oceans of Energy ontwikkelt drijvende zonnefarm op zee
Foto: Daniel Verkijk

De zonnecentrales zijn zo gebouwd dat ze meer dan twintig jaar lang de ruwe zee kunnen weerstaan.

Energie opwekken op zee

De zee biedt veel meer ruimte om op grote schaal energie op te wekken. En door de reflectie van het water is de opbrengst per zonnepaneel hoger.
Drijvende zonnecentrales & windmolenparken
In de toekomst kunnen de drijvende zonnepanelen gecombineerd worden met de windmolenparken op zee. De jaarlijkse energieopbrengst van dezelfde ruimte wordt dan zelfs vervijfvoudigd, meldt Uniqq.

Milieu-impact zonnefarm

Oceans of Energy werkt onder andere samen met Wageningen University & Research, ECN, TNO en Marin. Ook onderzoeken en monitoren marine-ecologen de milieu-impact van de zonnefarm.

Bluewater Energy Systems

Oceans of Energy is opgericht door Allard van Hoeken. Dit is de voormalig COO van The Ocean Cleanup en head of new energy bij Bluewater Energy Services.

Zonnepanelen op Noordzee

Van Hoeken: “Door deze investering van Uniqq kunnen we een grote stap zetten in de verdere ontwikkeling van onze drijvende zonnepanelen op zee en het testen hiervan. We verwachten in de komende 12 maanden voor de eerste keer een volledig werkend systeem op de Noordzee te kunnen leggen.”

Productie in Leiden

Oceans of Energy vestigde zich onlangs in Leiden. Hier zullen de eerste werkende systemen geproduceerd worden.

Ahmed Aboutaleb

De investering werd bekendgemaakt door burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam tijdens het InnovationQuarter Jaarevent.

 

Lees ook:

Nederland aantrekkelijk voor producenten zonnepanelen

Zonneparken in opkomst

Grootste drijvende zonnepark ligt op ondergelopen kolenmijnen

“Drijvende zonnecellen leveren meer energie op”

Reageer op dit artikel