nieuws

Avantium opent bioraffinaderij in Delfzijl

Engineering

Chemisch technologiebedrijf Avantium uit Amsterdam vestigt een pilot bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl. Avantium en AkzoNobel hebben een contract getekend voor de huisvesting van deze proeffabriek en de levering van diverse diensten en voorzieningen.

Avantium opent bioraffinaderij in Delfzijl

De proeffabriek zal de technische en economische haalbaarheid van Avantium’s Zambezi proces valideren dat als doel heeft om houtsnippers en andere tweede generatie biomassa om te zetten naar grondstoffen voor de chemische industrie. Dit is een essentiële stap in het opschalen van de technologie van laboratorium naar commerciële productie. De pilot plant wordt gevestigd op Chemie Park Delfzijl, onderdeel van Chemport Europe, ondersteund door de Provincie Groningen. Naar verwachting zal de proeffabriek operationeel zijn in het tweede kwartaal van 2018 en daarmee ligt Avantium’s Zambezi project op schema. Het bereiken van deze mijlpaal biedt werkgelegenheid aan ongeveer twintig medewerkers.

Reststromen uit Nederlandse bossen

Deze bioraffinaderij zal gebruikmaken van een nieuwe technologie die is ontwikkeld door Avantium. Dit Zambezi-proces zet non-food, tweede generatie biomassa, op een kosteneffectieve manier om in zuivere glucose, lignine en een gemengde suikerstroop. De bioraffinaderij zal vooral reststromen uit de Nederlandse bossen gebruiken.

Glucose is nodig voor de productie van producten zoals vitamines, enzymen en andere duurzame chemicaliën en materialen. Lignine is een uitstekende grondstof voor hernieuwbare energie en andere toepassingen. De gemengde suikerstroop is een prima grondstof voor de productie van ethanol en andere biofuels.

Reageer op dit artikel