nieuws

Fotonica biedt kansen voor de Nederlandse maakindustrie

Engineering

Nederland heeft internationaal een sterke positie in het toepassen van fotonica. Om de kansen van fotonicatechnologieën te versnellen, is een Nationale Agenda Fotonica verschenen De agenda beschrijft hoe Nederland haar positie in de komende jaren verder kan versterken.

Fotonica biedt kansen voor de Nederlandse maakindustrie

Wat is fotonica?

Fotonica is de technologie die zich richt op het opwekken, transporteren en detecteren van lichtgolven en lichtdeeltjes (fotonen). Het wordt al toegepast in een breed scala aan producten en processen waarin licht een belangrijke rol speelt. Denk aan steeds betere camera’s in mobiele telefoons, duurzame verlichting en snelle internetverbindingen via glasvezel. Fotonische oplossingen zijn een antwoord op de groeiende behoefte aan snelle betrouwbare communicatie en digitalisering van de industrie. Het wordt gebruikt voor imaging, spectroscopie en metrologie. Maar de toepassing strekt zich ook uit tot voedselproductie, wooncomfort, en gezondheidstechnologie en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Een nieuwe ontwikkeling betreft de miniaturisering en integratie in chips; de zogenaamde geïntegreerde fotonica. Europa heeft aangegeven flink te willen investeren in fotonica als sleuteltechnologie. Niet alleen om Europees industrieel leiderschap en economische groei te realiseren, maar ook om langdurig hoogwaardige werkgelegenheid te stimuleren.

Digitalisering en fotonica

In samenhang met de digitalisering in de industrie stijgt de vraag naar “Smart Industry” toepassingen. Belangrijk voor Nederland is om tegen concurrerende tarieven de fotonica-oplossingen binnen de maakindustrie te integreren. Dit kan door flexibele, kleinschalige productie van hoogwaardige, flexibele fotonica-oplossingen. Daarbij kan kennis worden opgedaan bij de semicon-industrie.  Eveneens van belang is het zorgen voor voldoende productiecapaciteit om deze technologieën op voldoende schaal en tegen concurrerende tarieven te produceren.

Optomechatronica

Nederland kan zich toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe optomechatronische apparatuur voor productie, packaging en alignment van photonic devices en microfluidic chips, stelt de Nationale Agenda Fotonica. Deze worden momenteel geproduceerd met oude lithografische apparatuur die geschikt was voor de semicon-industrie. De fotonische en microfluidic chipindustrie vraagt echter om specifieke kosteneffectieve oplossingen voor verdere opschaling van de productie. Daarnaast is dergelijke apparatuur schaars geworden in de semicon-industrie. Hierop kan worden ingespeeld. In Nederland is een internationaal sterke optomechatronische keten aanwezig die deze uitdaging kan oppakken.

Optische componenten

Hoogwaardige optische componenten worden veel geproduceerd door de Nederlandse maakindustrie, geeft de Nationale Agenda Fotonica aan. Deze fotonische maakindustrie levert aan Nederlandse systeembouwers die deze componenten integreren tot nog hoogwaardigere (sub)systemen. Een schaalvergroting moet de leidende positie (onder andere in glasvezelproductie) versterken, zowel de Nederlandse markt als export. Denk hierbij aan hoogwaardige optische vervaardiging van spiegels, lenzen, glasvezel etc. (Prysmian Draka, VDL, Sumipro, Diamond Kimberlit, TNO, Te Lintelo Systems, Physix); – ontwerp, assemblage en productie van lichtbronnen (Philips Lighting, ISTEQ, 4PICO); – ontwikkeling en productie van bijzondere (industriële) camera’s (Adimec, Grassvalley, Amplye).
(bron: Nationale Agenda Fotonica)

De Nationale Agenda Fotonica is hier te downloaden.

Meer artikelen over dit onderwerp:

Reageer op dit artikel