nieuws

AI in autonome robotica

Engineering

Autonome robots kunnen zware, saaie of repetitieve taken overnemen. Maar wat is een autonome robots precies? Rokus Ottervanger co-founder van RUVU, een startup uit het roboticalab van de TUE, geeft uitleg.

AI in autonome robotica

Hoe je een autonome robot het beste kunt omschrijven? Geen eenvoudige vraag, vindt Rokus Ottervanger, co-founder van RUVU, dat roboticatoepassingen realiseert. ‘Naarmate we meer voortschrijdend inzicht hebben, verandert de definitie van een autonome robot, net zoals dat gebeurt bij kunstmatige intelligentie. Vroeger was kunstmatige intelligentie een soort heilige graal. Maar sinds een computer met kunstmatige intelligentie in no time de wereldkampioenen van het ingewikkelde bordspel GO kunnen verslaan, wordt het veeleer gezien als algoritme dat kan worden ingezet voor diverse doeleinden. De definitie schuift geleidelijk op. Met autonome robotica is het net hetzelfde. Zelf definieer ik de autonome robot als een fysiek systeem dat complexe sensordata verzamelt, afkomstig van een veranderende omgeving – de echte wereld – waarna het systeem een actie uitvoert in deze variabele wereld. Dat kan in het geval van een mobiele robot bijvoorbeeld een verplaatsing zijn van positie A naar positie B, terwijl een robotarm bijvoorbeeld een object van een lopende band kan nemen en verplaatsen of inpakken. Een lasrobot die repetitief exact dezelfde taken uitvoert, is met andere woorden geen autonome robot. De omgeving is niet variabel.’

Werking autonome robot

Een autonome robot is een fysiek systeem dat sensordata verzamelt. Deze data is afkomstig van camera’s, dieptemeters, hoogtemeters (bij bijvoorbeeld drones), gyroscopen,… Met deze data moet wat worden gedaan. Wat precies wordt uitgelegd in het artikel ‘Autonome robot in maakbedrijf nog een stap te ver?’

 

Meer artikelen over autonome robotica:

Autonome robot in maakbedrijf nog een stap te ver?

Productie autonome inspectierobots voor explosiegevaarlijke omgevingen gestart

Autonome oogstrobot moet personeelstekort paprikakwekers oplossen

Cobot aan vooravond brede toepassing

Samenwerkende cobots bouwen hollewanddozen

 

Reageer op dit artikel