nieuws

7 tips om nieuwe technieken met beleid te implementeren

Engineering

De ontwikkelingen van nieuwe technieken volgen elkaar snel op. Maar hoe zorg je er als bedrijf voor dat een bewuste keuze wordt gemaakt wat wel/niet interessant is voor het bedrijf? En hoe borg je daarbij kennis en blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen?

7 tips om nieuwe technieken met beleid te implementeren

Hieronder zijn een aantal tips weergegeven die kunnen helpen om nieuwe technieken met beleid te implementeren in de organisatie.

1)  Verzamel kennis over nieuwe technieken

Volg ontwikkelingen op de voet, door onder andere naar beurzen te gaan, te netwerken en nieuwe ontwikkelingen via online kanalen te volgen.

2)  Onderzoek vanuit technisch oogpunt nieuwe technieken

Stel een technisch team samen dat onderzoekt of een ontwikkeling interessant kan zijn voor bepaalde toepassingen binnen het bedrijf en laat je niet meteen belemmeren door het financiële plaatje. Pas als een team enthousiast is en ze implementatiemogelijkheden zien, moet worden gekeken naar de meerwaarde is voor het bedrijf.

3)  Deel ervaringen

Zowel positieve als negatieve ervaringen delen binnen het bedrijf is erg belangrijk. Zorg ervoor dat dit laagdrempelig kan gebeuren en stuur actief op het delen van ervaringen.

4)  Bundel en borg kennis

Maak werknemers eigenaar (kennisdrager/ervaringsdeskundige) van een bepaald thema en laat deze persoon alle relevante informatie over dit onderwerp bijhouden in een gestructureerd document, van updates en ontwikkelingen, toepassingen tot klachten.

5) Ga bewust om met verantwoordelijkheden

Vaak worden te snel verantwoordelijkheden bij iemand neergelegd. Verantwoordelijkheid kunnen nemen betekent voldoende kennis, ervaring en capaciteit hebben om de verantwoordelijkheid te kunnen dragen.

6) Kom na wat je belooft

Wanneer een probleem is ontstaan, is het belangrijk dat je de klant niet in de steek laat, maar het probleem ook oplost, ook al kost het je veel tijd en geld. Je bouwt veel sneller een slechte naam op als je iets niet oplost, dan dat je een negatieve naam weer kunt zuiveren. Door te doen wat je afspreekt, voorkom je dergelijke problemen.

7)   Zorg voor een gemotiveerd team en een positieve sfeer

Een positieve sfeer in het bedrijf is heel belangrijk. Is er vanuit het management een tijdsdruk of financiële druk, straal dit niet uit naar de werkvloer en belast niet iedereen ermee. Stress wordt snel merkbaar in de organisatie. Hoe erg het ook is, het is belangrijk te blijven ademen en dit als manager niet te ventileren bij de werknemers.

 

Paul Hellings, eigenaar van Hellings Machinebouw & Engineering legt in het artikel “We willen in de kopgroep meelopen” uit hoe hij deze tips omzet in de praktijk. 

Reageer op dit artikel