nieuws

Imec en UAntwerpen ontwikkelen software voor realtime kwaliteitsinspectie

Engineering

Onderzoeks- en innovatiehub Imec en UAntwerpen hebben software gepresenteerd om realtime, in-line inspectie te doen van de binnenkant van complexe kwaliteitsproducten. Aan de hand van een 3D-beeldreconstructie is het mogelijk de binnenkant van een object per seconde te inspecteren zonder het object te beschadigen.

Imec en UAntwerpen ontwikkelen software voor realtime kwaliteitsinspectie
Foto: Imec

Dankzij deze innovatie is het mogelijk om bijvoorbeeld rotte appels of fouten bij het assembleren van elektromechanische producten te detecteren terwijl ze op de lopende band voorbijrollen. Het is de eerste keer dat dergelijke 3D-inspectie-snelheid met X-ray aangetoond wordt, en hierdoor een oplossing kan worden gemaakt die in-line inzetbaar is in industriële omgevingen. De doorbraak is het resultaat van een samenwerking tussen UAntwerpen, KULeuven, UGent, Robovision, Terumo en XRE onder leiding van Visionlab, een imec onderzoeksgroep aan de UAntwerpen, binnen het imec.icon project iXCon waarin imec onderzoek doet in opdracht van – en in nauwe samenwerking met – Vlaamse industriële partners.
Huidige toepassingen zijn ontwikkeld voor inspectie met X-stralen. Maar de software kan ook toegepast worden samen met andere beeldvormingsmethodes zoals visuele, infrarood of hyperspectrale inspectie. De combinatie van al deze technieken maakt dat de technologie toepasbaar wordt in zowat elke sector waar visuele niet-destructieve kwaliteitscontrole vereist is van producten.

Bron: Imec

Reageer op dit artikel