nieuws

Demonstratie nieuwe roboticatoepassingen in fieldlab RoboHouse

Engineering

In januari opende het smart industry fieldlab Robohouse in Delft officieel haar deuren. In het fieldlab worden diverse nieuwe roboticatechnieken gedemonstreerd.

Demonstratie nieuwe roboticatoepassingen in fieldlab RoboHouse
Foto: Daniel Verkijk

Het smart industry fieldlab heeft als missie het Nederlandse bedrijfsleven laagdrempelig te laten kennismaken met nieuwe roboticatechnieken zodat bedrijven deze vervolgens in de eigen productieprocessen kunnen toepassen. Initiatiefnemers zijn Robovalley, TU Delft, TNO, Festo, ABB Robotics en Innovation Quarter.

Hieronder een aantal roboticatechnieken die in het fieldlab worden gedemonstreerd:

Samenwerking cobot en werknemer

Een opstelling die in het fieldlab wordt gedemonstreerd waarbij een werknemer (met een co-act gripper) een cobot begeleidt bij het plaatsen van onderdelen. Door de gripper aan te raken kan de werknemer de arm sturen. Zware objecten kunnen op deze manier eenvoudiger worden geassembleerd. Daarnaast kan een robot ook een onderdeel positioneren zodat de werknemer het onderdeel eenvoudiger kan monteren. Diegene die assembleert heeft bij deze opstelling nog de volledige controle over het assemblageproces.

Digitale begeleiding tijdens assemblage

Tijdens een assemblageproces wordt door middel van projecties op de tafel een werknemer actief begeleidt hoe hij/zij een bepaald onderdeel kan assembleren. Een 3D-sensor controleert vervolgens of de assemblagetaken correct zijn uitgevoerd. In deze opstelling assembleert een cobot samen met een werknemer een moederbord. 

Mobiel ontwikkelplatform

Om in de praktijk te kunnen ervaren hoe autonome mobiele robots werken, heeft het fieldlab een mobiel ontwikkelplatform ter beschikking. Hiermee kunnen geïnteresseerde bedrijven leren programmeren en automatiseringstaken testen. Op dit basisplatform kunnen bedrijven naargelang de gewenste toepassing diverse opstellingen bouwen, van een robotarm tot een stellage die aansluit op een lopende band.

Geavanceerde pick&place

Het fieldlab demonstreert met deze opstelling geavanceerde pick&place mogelijkheden. Met behulp van een zelflerend algoritme is deze robot in staat om objecten die over elkaar heen liggen, met verschillende materialen en texturen op te tillen en te verplaatsen.

Exoskelet met haptische feedback

Op deze foto wordt gedemonstreerd hoe met een virtueel reality handschoen door middel van haptische feedback objecten kunnen worden opgetild. De robotarm die aan het exoskelet is gekoppeld volgt de bewegingen die met de hand worden gemaakt terwijl diegene die de handschoen bedient haptische feedback ontvangt. Hij voelt als het ware het object dat de robot optilt.

Meer over het fieldlab Robohouse is te lezen in het artikel Fieldlab RoboHouse brengt nieuwe roboticatechnieken dichter bij de maakindustrie
Reageer op dit artikel