nieuws

Forse CO2-besparing dankzij Steam as a Service voor Albemarle

Engineering

Door hergebruik van (rest)warmte kan de Amsterdamse producent van katalysatoren Albemarle een aanzienlijke hoeveelheid CO2 besparen. Spie bouwt een nieuw, modern utility centre dat de volledige Albemarle site gaat voorzien van stoom en lucht als energiebron.

Forse CO2-besparing dankzij Steam as a Service voor Albemarle
Illustratie: SPIE

Het nieuwe utility centre krijgt drie stoomketels en een persluchtvoorziening, waarbij door middel van compressoren schone en droge perslucht wordt geleverd. Hiermee wordt het terrein de komende tien jaar van genoeg stoom en lucht voorzien om de complete fabrieksinstallatie te laten werken.
Door het combineren van diverse moderne apparatuur kan alle warmte die vrijkomt worden hergebruikt, wordt het totaalrendement aanzienlijk verbeterd, gaat het energieverbruik omlaag, wordt er meer en betrouwbaardere perslucht en stoom geleverd en is de kostpijs lager.

Steam as a service

Er wordt voor het eerst gewerkt met een Steam as a service contract. Daarbij heeft Spie alle techniek, van ontwerp, tot operatie, tot onderhoud in eigen beheer heeft.
“’Steam as a Service’ noemen we het proces, waarmee restwarmte en warmte uit het proces wordt hergebruikt”, vertelt Ard van Toledo, manager Sales & Business Development van SPIE. “Op deze manier wordt het benodigde, “koude” voedingswater voor de stoomketels voorverwarmd, waardoor minder energie nodig is om stoom te produceren. Door dit proces goed te meten en te regelen kan het hoogst mogelijke rendement behaald worden.”

 

Reageer op dit artikel