nieuws

Nieuwe toepassing voor schone energie uit mierenzuur

Engineering

Het Helmondse bedrijf DENS gaat zich richten op de exploitatie van een mierenzuurtechniek voor generatoren en waterstoftankstations. BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund investeren 550.000 euro in de ontwikkeling van een winstgevend businessmodel.

Nieuwe toepassing voor schone energie uit mierenzuur
Links Max Aerts en rechts Tijn Swinkels van DENS, staand voor het prototype van hun systeem zoals het bedrijf dat bouwde voor een bus, in samenwerking met VDL. Dit prototype levert voldoende elektrische energie uit Hydrozine om een stadsbus aan te drijven.

Team FAST, een groep studenten van de TU Eindhoven ontwikkelde met succes een mierenzuurmotor. Met de start-up DENS (Dutch Energy Solutions) zetten ze de volgende stap door deze technologie geschikt te maken voor verschillende commerciële toepassingen. In eerste instantie richt het bedrijf zich op de ontwikkeling en bouw van stationaire stroomgeneratoren. De ambitie is om uiteindelijk alle verbrandingsmotoren de wereld uit te helpen.

Eerste generator op hydrozine

Binnenkort presenteert DENS (Dutch Energy Solutions) de eerste generator die elektriciteit opwekt op basis van hydrozine, beter bekend als mierenzuur. Het is een vloeistof die gewoon kan worden getankt, net als benzine of diesel. De door het bedrijf ontwikkelde generator zet hydrozine om in waterstof en vervolgens elektriciteit. Waterstof is schoon, want het laat bij verbranding alleen waterdamp achter. Maar het is een licht ontvlambaar en explosief gas, dat moet worden opgeslagen in kostbare tanks die hoge druk aankunnen. Door hydrozine als tussenschakel toe te passen, zouden de nadelen van waterstof kunnen worden ondervangen. ‘Hydrozine is veiliger, goedkoper en gemakkelijker toepasbaar dan waterstof’, stelt de start-up.
De ervaring die eerder werd opgedaan met Team Fast leidde in 2018 tot een pilot in samenwerking met bouwbedrijf BAM Infra. Met een generator die werd gevoed door een flinke hydrozinetank werd twee weken lang stroom geleverd bij de verbouwing van de N211, de eerste CO2-negatieve weg van Nederland.

Investering in winstgevende businessmodellen

BOM Brabant Ventures en Brabant Startup Fund investeren 550.000 euro in de ontwikkeling van verschillende winstgevende businessmodellen.

Reageer op dit artikel