nieuws

Supercar Mono R toont mogelijkheden additive manufacturing in automotive

Engineering

DSM en Briggs Automotive Company (BAC), Brits producent van supercars met hoofdkantoor in Liverpool zijn een samenwerking aangegaan. Samen zullen de bedrijven innovatieve 3D-print toepassingen ontwikkelen voor de nieuwe BAC Mono R supercar. De bedrijven willen hiermee de voordelen en mogelijkheden van additive manufacturing in de automotive aantonen. Additive manufacturing in de automotive kan leiden tot enorme gewichtsreductie en customization.

Supercar Mono R toont mogelijkheden additive manufacturing in automotive

DSM en BAC zullen samenwerken om alle mogelijkheden rond additive manufacturing in de automotive te onderzoeken. Beide bedrijven zijn ervan overtuigd dat de integratie van 3D-printing in autoproductie zorgt voor het ontwerp van onderdelen die niet alleen lichter, maar ook sterker zijn en bovendien aanpasbaar aan specifieke klantbehoeften.
3D-printen stelt OEM’s (Original Equipment Manufacturers) bovendien in staat om nieuwe ontwerpen te verkennen die met traditionele productiemethoden onmogelijk te produceren zouden zijn.

Lees ook: 3D-printing in Formula 1 (zie kader)

Mono R

De nieuwe Mono R heeft een reeks nieuwe, 3D-geprinte onderdelen. Zo hebben BAC en DSM 3D-geprinte handvatten ontwikkeld voor het stuur van de Mono R, die volledig kunnen worden aangepast aan de bestuurder. De auto beschikt daarnaast over nieuwe 3D-geprinte luchtinlaten die lichter, duurzamer en kosteneffectiever zijn om te produceren dan traditionele inlaten. Mede dankzij een ander ontwerp, Computer Aided Engineering (CAE), en veranderingen in de productie door bepaalde onderdelen te 3D-printen, kon het gewicht van de nieuwe supercar worden gereduceerd tot 560 kilogram. Een nieuw record.

Meer innovaties

Meer innovaties zullen nog volgen. DSM en BAC onderzoeken momenteel bijvoorbeeld het ontwerp en de productie van 3D-geprinte onderdelen met nieuwe, organische vormen en holle interne structuren om het gewicht drastisch te kunnen verminderen terwijl de sterkte behouden blijft.

 

Reageer op dit artikel