nieuws

Conventionele benzine racewagens leggen het af tegen waterstofracewagen

Engineering

Racewagen “Forze VIII” werd het allereerste waterstof-elektrische voertuig dat in een officiële race benzine-aangedreven auto’s versloeg. De auto, die werd ontworpen, gebouwd, getest en geracet door een groep studenten van de Technische Universiteit Delft, werd tweede in de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen, Nederland.

Conventionele benzine racewagens leggen het af tegen waterstofracewagen
Foto: Hexashots

In een veld van 43 raceauto’s op benzine startte de roze raceauto van de TU Delft vanaf de vierde positie. Na een sterke start klom de auto snel van de vierde naar de tweede in zijn klasse. Binnen enkele ronden had de coureur al een kloof van 15 seconden tussen hem en de derde positie opgebouwd. Het team was in staat het tempo voor de rest van de race bij te houden en zorgde voor een podiumpositie.

“Nooit eerder versloeg een waterstof-elektrische raceauto andere auto’s in een officiële wedstrijd. […]Deze podiumplaats is het resultaat van niet slechts één jaar, maar twaalf jaar toewijding, geloof en hard werken. Als studententeam voelt het bijna onwerkelijk om dit als eerste ooit te bereiken ”, zegt Zhi Wei Cai, teammanager.

LeestipWaterstof: welke mogelijkheden biedt het voor de industrie?

Elektromotoren

De door studenten gebouwde Forze VIII is een waterstof-elektrische auto. Net als batterij-elektrische auto’s worden de wielen aangedreven door elektromotoren, die worden aangedreven door elektriciteit. In een waterstof-elektrisch voertuig wordt die elektriciteit geproduceerd terwijl de auto rijdt. Waterstof uit een tank wordt gecombineerd met zuurstof uit de buitenlucht, een proces dat alleen water produceert naast de elektriciteit die nodig is om de elektromotoren aan te drijven. De auto kan in drie minuten worden bijgevuld.

In 4 seconden naar 100 km/uur

De Forze VIII kan in minder dan 4 seconden van 0 naar 100 km / u accelereren en heeft een topsnelheid van meer dan 210 km / u. Het maximale koppel dat de motoren kunnen leveren is 780 Nm.

Racen met waterstof

Studententeam Forze Hydrogen Electric Racing is al ruim 12 jaar bezig en heeft in die tijd acht auto’s gebouwd. De missie van het team is om waterstoftechnologie te promoten. “We bouwen een inspirerend voorbeeld, een racewagen, en gebruiken dat om de mogelijkheden van waterstoftechnologie te laten zien” aldus Cai. “Dat voorbeeld was de afgelopen twee jaar de Forze VIII, daar hebben we nu alles uitgehaald. Het ontwerpen, bouwen en testen van de nieuwe waterstofracer, de Forze IX, is de volgende uitdaging voor ons team.”

 

 

Reageer op dit artikel