nieuws

Glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen wint Kvk Innovatie top 100

Engineering

Het Delftse Physee heeft de 14e editie van de KvK Innovatie top 100 gewonnen. Hun innovatie? Een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren.

Glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen wint Kvk Innovatie top 100
(foto: Jasper Juinen)

De KvK publiceert ieder jaar een ranglijst met honderd concrete innovaties in het Nederlandse MKB. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve MKB-bedrijf van het land noemen. Dit jaar gaat het Delftse Physee met de eer strijken. Hun innovatie bestaat uit zonnecellen en sensoren die in glas zijn geïntegreerd. De zonnecellen wekken groene stroom op. De sensoren meten omgevingsdata zoals temperatuur, licht en luchtkwaliteit. De data wordt omgezet in informatie om gebouwen energiezuiniger te koelen, verwarmen en verlichten. Gebouwen zouden ongeveer 25 procent energiezuiniger en comfortabeler kunnen worden.

Glasproducenten geïnteresseerd

Glasproducenten tonen steeds meer interesse in de innovatie. Inmiddels is de start-up uitgegroeid tot een scale-up  met meer dan dertig werknemers uit tien landen. De eerste internationale opdrachten worden nu binnengehaald.

De jury van de KvK Innovatie top 100 was unaniem: ‘Het wordt als doorbraaktechnologie voor de wereld gezien. Iedere architect kan het zo toepassen. Physee staat voor een toekomst waarin gebouwen energie positief worden zonder in te leveren op de esthetiek van de gevels. Dat maakt dit bedrijf tot een terechte winnaar.’
Bron: KvK Innovatie top 100

 

Meer over de groei en filosofie achter Physee? Lees dan het artikel met CEO Ferdinand Grapperhaus ‘Je moet het lef hebben om je product te durven veranderen’

Reageer op dit artikel