nieuws

Ontwikkeling warmtebatterij weer stap verder

Engineering

De Europese Commissie heeft zeven miljoen euro subsidie toegekend (in het kader van het Horizon2020-programma) voor de verdere ontwikkeling van de warmtebatterij van TNO en TU Eindhoven. De warmtebatterij maakt het mogelijk om duurzaam opgewekte energie op een goedkope en efficiënte manier op te slaan. Op deze manier is ook energie beschikbaar op windstille en bewolkte dagen.

Ontwikkeling warmtebatterij weer stap verder
Foto: Bart van Overbeeke

Een Europees consortium HEAT-INSYDE, geleid door beide TNO en TU/e, zal met de subsidie de ontwikkeling van de warmtebatterij versnellen naar een apparaat met een voor de consument geschikte vorm.

Werking warmtebatterij

De warmtebatterij werkt met twee componenten: waterdamp en een zouthydraat. Als deze bij elkaar worden gebracht, bindt het water zich aan het zout, waarbij zoutkristallen ontstaan. Bij dat proces komt warmte vrij. Dit proces is omkeerbaar. Door opnieuw warmte in het systeem te brengen, komen water en zout weer los van elkaar. Zolang water en zout gescheiden zijn, is er energie opgeslagen. Breng je die twee weer bij elkaar, dan komt er warmte en daarmee energie vrij. De warmtebatterij werkt stabiel en zonder energieverlies en gaat bij juist gebruik minstens twintig jaar mee.
Het systeem is vrij eenvoudig. Volgens Olaf Adan, projectleider van het consortium zal de kostprijs lager zijn dan deze van systemen voor elektrische opslag, terwilj de prestaties beter zouden zijn.

Geschikte vorm

Het consortium zal de warmtebatterij ontwikkelen naar een voor de consument geschikte vorm. Een apparaat dat past in huis en kan worden aangesloten op meerdere energiesystemen, zoals het elektriciteitsnet en warmtenetten, warmtepompen en zonnepanelen. Omdat de gebruiksvriendelijkheid te testen zullen particuliere gebruikers worden betrokken bij het ontwikkelproces. Denk daarbij aan pilots in bestaande woningen. Deze pilots starten naar verwachting over ruim twee jaar in Eindhoven, Gdansk (Polen) en Nice (Frankrijk). Locaties met een grote diversiteit in klimaat, woning en gebruik.

Het consortium bestaat naast TNO, TU Eindhoven, materialenproducent Caldic, de gemeente Eindhoven en woningcorporatie Trudo ook uit internationale partners uit België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Polen.

Bron: TNO

Meer weten over trends op Energiegebied? Lees hier de gratis beursspecial bij Vakbeurs Energie.
Vakbeurs Energie vindt plaats van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 oktober in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. De beursvloer is elke dag geopend van 10:00 – 17:00. Tijdens de Vakbeurs Energie vinden ook de beurzen Ecomobiel (mobiliteit) en Industrial Heat & Power (industrie) plaats. U kunt zich op deze pagina registreren voor Vakbeurs Energie.

Ook volgende artikelen rond het thema energie kunnen interessant zijn:

 

 

 

Reageer op dit artikel