HomeCloudInstallerenHoe installeer je jouw Synology NAS?

Hoe installeer je jouw Synology NAS?

Welkom bij de spannende wereld van Synology NAS-installatie! Of je nu een beginnende gebruiker bent die zijn eerste netwerkopslagapparaat installeert of een doorgewinterde tech-liefhebber die op zoek is naar nieuwe uitdagingen, dit artikel staat vol met waardevolle informatie om je te helpen bij het installeren van jouw Synology NAS. Dus haal die gereedschapskist tevoorschijn en maak je klaar om aan de slag te gaan met deze eenvoudige stapsgewijze handleiding. Laten we duiken in de fascinerende wereld van NAS-installatie!

HDDs plaatsen

Het plaatsen van de HDDs is een cruciale eerste stap bij het installeren van jouw Synology NAS. Hiermee creëer je immers de opslagruimte voor al jouw kostbare gegevens. Het mooie aan Synology is dat ze een breed scala aan modellen bieden om aan verschillende behoeften te voldoen, variërend van enkele schijfsystemen tot uitbreidbare oplossingen met meerdere bays.

Voordat je begint, zorg ervoor dat je alle benodigde gereedschappen bij de hand hebt en volg deze eenvoudige stappen:

  1. Zoek naar het compartiment aan de achterkant van jouw NAS waarin de HDDs moeten worden geplaatst.
  2. Verwijder voorzichtig het afdekpaneel om toegang te krijgen tot het interne gedeelte.
  3. Controleer of er geen beschadigingen zijn aan de connectorpoorten of andere onderdelen voordat je verder gaat.
  4. Plaats elke harde schijf stevig in een bay door deze voorzichtig naar binnen te schuiven totdat hij goed vastklikt.
  5. Zorg ervoor dat alle aansluitpunten correct zijn uitgelijnd voordat je doorgaat.

Nu heb je met succes jouw HDDs in jouw Synology NAS geïnstalleerd! Maar we zijn nog niet klaar – nu is het tijd om verbinding te maken en verder te gaan met het installatieproces voor DSM (DiskStation Manager).

NAS verbinden

Nu je de HDD’s hebt geplaatst, is het tijd om je Synology NAS aan te sluiten. Het verbinden van je NAS is een eenvoudig proces dat slechts enkele stappen vereist.

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je de juiste kabels bij de hand hebt. Meestal wordt er een netwerkkabel meegeleverd met de NAS, maar afhankelijk van het model heb je mogelijk ook andere kabels nodig, zoals een HDMI-kabel voor video-uitvoer.

Als je alle benodigde kabels hebt verzameld, sluit dan één uiteinde van de netwerkkabel aan op de LAN-poort van de NAS en het andere uiteinde op je router of modem. Dit zorgt voor een stabiele internetverbinding voor jouw NAS.

Zodra de verbinding tot stand is gebracht, kun je doorgaan naar het volgende gedeelte: DSM installeren. Maar voordat we daarop ingaan, wil ik nog even benadrukken hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat al jouw verbindingen stevig zijn bevestigd en goed functioneren. Een losse of slecht werkende verbinding kan problemen veroorzaken bij latere configuratiestappen.

Dus neem even de tijd om alles goed na te lopen en dubbelcheck of alles correct aangesloten is voordat je doorgaat naar DSM installeren. Op die manier kun jij zonder onderbreking genieten van alle geweldige functies die jouw Synology NAS te bieden heeft!

DSM installeren

DSM installeren is een belangrijke stap bij het instellen van je Synology NAS. DSM staat voor DiskStation Manager en is het besturingssysteem dat op je NAS draait. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee je toegang hebt tot alle functies en instellingen van je NAS.

Om te beginnen, moet je ervoor zorgen dat je de nieuwste versie van DSM downloadt van de officiële website van Synology. Zodra het gedownload is, kun je verder gaan met de installatie.

Sluit jouw Synology NAS aan op een stopcontact en sluit deze vervolgens aan op jouw router via een ethernetkabel. Zorg ervoor dat beide apparaten zijn ingeschakeld voordat je doorgaat met de volgende stappen.

Open nu jouw webbrowser en typ het IP-adres van jouw NAS in om toegang te krijgen tot DSM-installatiewizard. Volg de instructies op het scherm om DSM te installeren.

Tijdens dit proces moet u mogelijk bepaalde gegevens invoeren, zoals uw gewenste gebruikersnaam en wachtwoord voor beheerdersaccount. Zorg ervoor dat u sterke referenties kiest om uw NAS veilig te houden tegen onbevoegde toegang.

Zodra DSM succesvol is geïnstalleerd, kunt u beginnen met het verkennen van alle mogelijkheden die uw Synology NAS biedt. U kunt nieuwe pakketten toevoegen, gedeelde mappen maken, back-ups configureren en nog veel meer!

Met DSM heeft Synology ervoor gezorgd dat zelfs beginners zonder technische kennis gemakkelijk hun eigen persoonlijke cloud kunnen creëren en beheren.

Gegevens invullen

Gegevens invullen is een belangrijke stap bij het installeren van jouw Synology NAS. Hiermee zorg je ervoor dat jouw systeem gepersonaliseerd wordt en toegankelijk is voor gebruik.

Bij het invullen van de gegevens, begin je met het kiezen van een gebruikersnaam en wachtwoord voor de beheerdersaccount. Zorg ervoor dat deze uniek en sterk zijn, om de veiligheid van jouw NAS te waarborgen. Denk hierbij aan combinaties van letters, cijfers en speciale tekens.

Daarnaast kun je ook andere persoonlijke informatie invoeren, zoals jouw naam en e-mailadres. Dit kan handig zijn in geval van vergeten wachtwoorden of belangrijke systeemberichten.

Verder kun je tijdens dit proces ook eventuele externe toegangsopties configureren, zoals QuickConnect of DDNS (Dynamic DNS). Hiermee kun je op afstand verbinding maken met jouw NAS via internet.

Het invullen van deze gegevens is cruciaal omdat het helpt bij het identificeren en beveiligen van jouw Synology NAS. Het zorgt er niet alleen voor dat alleen jij toegang hebt tot jouw bestanden en instellingen, maar biedt ook extra functionaliteit zoals externe toegang.

Kortom, door nauwkeurige gegevens in te vullen tijdens de installatieprocedure leg je een stevige basis voor een succesvolle configuratie en gebruikservaring met jouw Synology NAS. Dus neem even de tijd om alles correct in te vullen voordat je doorgaat naar de volgende stap!

Opslagpool en volume

Nu je jouw Synology NAS succesvol hebt geïnstalleerd, is het tijd om de opslagpool en het volume in te stellen. Dit laatste onderdeel van de installatie zorgt ervoor dat je optimaal gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte op je harde schijven.

Om te beginnen ga je naar het DSM-dashboard en klik je op ‘Opslagbeheer‘. Hier kun je een nieuwe opslagpool aanmaken door op ‘Maken‘ te klikken. Volg gewoon de instructies en selecteer de harde schijven die je wilt gebruiken. Het systeem zal dan automatisch een RAID-configuratie voorstellen, maar als je specifieke vereisten hebt, kun je deze handmatig aanpassen.

Nadat de opslagpool is gemaakt, moet er nog een volume worden aangemaakt. Ga hiervoor naar ‘Volume‘ in het DSM-dashboard en klik op ‘Maken‘. Selecteer vervolgens de zojuist aangemaakte opslagpool en volg weer simpelweg de instructies om het volume te configureren.

Het instellen van een juiste opslagpool en volume is essentieel voor optimale prestaties en betrouwbaarheid van jouw Synology NAS. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte reserveert voor eventuele toekomstige groei of back-ups.

Met al deze stappen afgerond, ben jij nu klaar om ten volle gebruik te kunnen maken van jouw Synology NAS! Of je nu bestanden wilt delen met collega’s of vrienden, media wilt streamen of back-ups wilt maken – jouw nieuwe NAS staat klaar om aan al jouw behoeften te voldoen.

Video: Hoe installeer ik mijn Synology NAS?

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten