artikel

Hoe til je als maakbedrijf de machineveiligheid naar een hoger niveau?

HSE

Machineveiligheid is meer dan voldoen aan mechanische en elektrische eisen. Mensen werken met machines. Daarom is het inschatten van het menselijke gedrag eveneens van groot belang. Rutger Rennings, technisch adviseur machineveiligheid bij Viscon Group geeft een aantal tips om machineveiligheid te verhogen.

Hoe til je als maakbedrijf de machineveiligheid naar een hoger niveau?
Foto: Viscon Group

Een aantal tips om machineveiligheid naar een hoger niveau te tillen:

1. Kennis over CE-markering

Zorg dat je als fabrikant iemand in dienst hebt die veel kennis heeft over CE-markering. Hij of zij moet goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving en de nieuwe ontwikkelingen. Dat hoeft niet altijd een engineer te zijn, maar er moet iemand zaken controleren.

2. Machineveiligheid aanpakken bij de bron

Pak de risico’s zoveel mogelijk bij de bron aan. Wanneer veiligheidsvoorzieningen een last zijn, kunnen werknemers onder druk een manier vinden om ze te manipuleren.

3. Transparant en gebruiksvriendelijk

Maak de machine niet te complex. Houd het gebruiksvriendelijk en verdiep je in de eindgebruiker.

4. Klantenbegeleiding

Begeleid je (interne) klanten. Zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de restrisico’s en de veilige werking van de machine. Bijvoorbeeld door het geven van een training of opleiding. Houd er rekening mee dat gebruikers van machines uitgebreide gebruikershandleidingen wellicht niet of onvoldoende zullen lezen.

5. Herhaling

Veiligheidstrainingen jaarlijks herhalen biedt meerdere voordelen. Er blijft een focus op veilig werken en er is een nieuw contactmoment met de klant. Dat kan commercieel interessant zijn. Zo kun je bij ieder contactmoment met de klant  nagaan wat er bij hen speelt, waar er eventueel nog meer interesse in is en of er verbeteringen mogelijk zijn.

 

 

Best Practices rond machineveiligheid:

Wilt u weten hoe andere maakbedrijven machineveiligheid implementeren in hun productie-omgeving?

Wij hebben een aantal best practices rond machineveiligheid voor u geselecteerd:

  • Rutger Rennings, technisch adviseur machineveiligheid bij Viscon Group stelt dat je machineveiligheid en CE-markering moet verankeren in het productieproces. Dat betekent kennis hebben over wet- en regelgeving van zowel mechanische als elektrische aspecten van de machine maar ook kennis over het menselijk gedrag en de bedrijfscultuur. Meer hierover is te lezen in het artikel: ‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’
  • Rudolf de Bruijn, Health & Safety Manager zorgt samen met zijn team voor een gezonde en veilige werkomgeving bij DAF Trucks in Eindhoven. Meer hierover lees je in het artikel:Ban op heftrucks voor meer veiligheid en betere logistiek
  • Gerard Raaijmakers is bij Ahrend, projectinrichter op het gebied van professionele werk- leer- en zorgomgeving, verantwoordelijk voor kwaliteit, arbo- en milieucoördinatie. ‘Alle machines die bij ons in bedrijf worden gesteld, voldoen in principe al aan de fundamentele veiligheidseisen. Echter, ga je machines aan elkaar koppelen, dan kun je hier niet meer op vertrouwen. Daarnaast is het zaak om werknemers op de juiste manier te instrueren’, stelt hij in het artikel Veiligheid blijft een gezamenlijke verantwoordelijkheid
  • Danone Rotselaar in België, producent van diverse soorten yoghurt, kwam tot verbetering van zijn productieproces. De performanceverbeteringen gingen ook langs de as van veiligheid waardoor hier nog een stap extra kon worden gezet. Stijn Van Cuyck, Performance en Technical Manager hierover: ‘Binnen de teams hebben we afgesproken dat medewerkers het minimaal één keer per dag over veiligheid hebben en de conclusies daarvan registreren.’ Concreet resultaat is dat er in een volledig jaar vijftig procent minder ongevallen met verlet van werk plaatsvinden. Meer hierover is te lezen in het artikel Danone optimaliseert productieproces en verbetert veiligheid

 

 

Meer artikelen over machineveiligheid:

De weg naar CE-markering

Hoe werk je veilig samen met cobots?

Reageer op dit artikel