nieuws

Energie beparen door gebruik van KPI’s

HSE

Energie besparen door gebruik te maken van productiedata en andere Key Performance Indicators (KPI’s) werkt. Bandenfabrikant Apollo Vredestein en BN International, producent van covermaterialen en wandbekleding delen hun ervaringen.

Energie beparen door gebruik van KPI’s
(foto: Apollo Vredestein)

Wie bij complexe industriële processen na het laaghangende fruit nog meer energie wil besparen, begint met het verzamelen van relevante data. Want zomaar lukraak wat maatregelen doorvoeren, dat is als een schot hagel: je moet maar hopen dat je raak schiet. De centrale gas- en elektriciteitsmeter levert dagelijks geaggregeerde energiedata. Het is verleidelijk om specifiekere energiegegevens te verzamelen door het plaatsen van tussenmeters.
Maar dat ligt nog niet zo eenvoudig, zegt Ariën Smit, adviseur bij Industrial Energy Experts, onderdeel van ingenieursbureau DWA. ‘Ten eerste leveren die tussenmeters een berg aan data op, die je moet gaan analyseren. Met alleen het plaatsen ben je er niet. Daarnaast moet je – voordat je de tussenmeter plaatst -heel scherp in kaart hebben gebracht wat je eigenlijk precies te weten wil komen. En ten slotte zijn meters niet gratis.’
Dat wil niet zeggen dat tussenmeters nooit nodig zijn. Ze zijn in veel gevallen zelfs zeer handig, zegt Smit. Maar door een grondige analyse van data die bedrijven zelf al lang verzamelen, kom je ook heel veel te weten. Wie daarmee aan de slag gaat, kan er achter komen dat tussenmeters in voorkomende gevallen helemaal niet noodzakelijk zijn, of slechts een hulpmiddel. Hoe werkt dit?

Variabelen

Waar het om gaat is dat je precies in kaart brengt welke variabelen in je productieproces invloed hebben op je energieverbruik. En het is belangrijk dat je voor deze variabelen …

 

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 5-6, verschijningsdatum 23 mei 2017

Reageer op dit artikel