nieuws

Cybersecurity: Digitale weerbaarheid Nederland blijft achter op groeiende dreiging

HSE

De digitale weerbaarheid in Nederland blijft achter bij de groei van dreigingen. Overheid, bedrijfsleven en burgers nemen veel stappen om de digitale weerbaarheid te vergroten, maar dit gaat niet snel genoeg. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 (CSBN 2017) dat demissionair staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Cybersecurity: Digitale weerbaarheid Nederland blijft achter op groeiende dreiging
(beeld: CSBN 2017)

Net als vorig jaar blijft cybercriminaliteit een belangrijk punt van aandacht. Cyberaanvallen zijn aantrekkelijk vanwege de grote impact door inzet van vrij beperkte middelen en raken de gehele samenleving.

Verhoogd risico door Internet of Things

De ontwikkeling van internet of things brengt naast kansen ook veel risico’s met zich mee. ‘Onderzoekers hebben gedemonstreerd dat ransomware ook ingezet kan worden op industriële controlesystemen (ICS) en consumentenelektronica als onderdeel van het internet of things. Het is voorstelbaar dat criminelen zich in de komende periode ook op deze gebieden zullen richten. Met name bij ransomware in ICS zou dit kunnen leiden tot veranderingen in het verdienmodel, aangezien het belang groot kan zijn om de getroffen systemen weer functionerend te krijgen’ zo stelt het rapport.
Volgens Dijkhoff laten de bevindingen uit het CSBN zien dat er de komende jaren geïnvesteerd moet blijven worden om de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten. “De afgelopen jaren is er structureel meer geld vrijgemaakt in de begroting van Veiligheid en Justitie om de Nederlandse cybersecurity te versterken. Daarbij zijn bijvoorbeeld de publiek-private samenwerking versterkt en de aanpak van cybercrime en detectie van digitale dreigingen geïntensiveerd. Gezien het zorgelijke beeld van 2017 blijven deze acties en investeringen broodnodig.”

Het volledige rapport is hier te downloaden.

Reageer op dit artikel