nieuws

‘Schijnveiligheid rond cybersecurity komt nog te vaak voor’

HSE

In toenemende mate worden industriële systemen geïntegreerd in bedrijfsnetwerken, waardoor ze kwetsbaar zijn voor onbevoegde digitale toegang of andere kwaadaardige interacties. Daarom is het belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van de cyberrisico’s die zich kunnen voordoen en hoe zij zich hiertegen kunnen beschermen.

‘Schijnveiligheid rond cybersecurity komt nog te vaak voor’

Schijnveiligheid komt nog regelmatig voor, als het gaat om cybersecurity. ‘Bedrijven denken ten onrechte dat ze hun systemen veilig hebben ingericht. Bijvoorbeeld omdat ze de procesautomatisering met een firewall volledig hebben gescheiden van de kantoorautomatisering. Binnen de procesautomatisering of OT (operational technology) zijn er echter veel meer aspecten die ervoor kunnen zorgen dat het netwerk kan worden binnengedrongen. Denk bijvoorbeeld aan de instrumentatielaag waarbij de instrumentatie soms onnodig open staat. Dit zorgt voor een verhoogd risico op ongenode gasten’, zegt Marcel Jutte, Managing Director van Hudson Cybertec.

Er zijn meerdere misvattingen rond cybersecurity, geeft Jutte aan. Bedrijven die bijvoorbeeld menen dat een IT-afdeling ook de beveiliging van de industriële automatisering en control systems erbij kan nemen, komen er al snel achter dat die combinatie niet zo goed te maken is.

Training

NEN en Hudson Cybertec hebben de handen ineengeslagen om dergelijke misvattingen de kop in te drukken en zich in te zetten voor een betere digitale beveiliging van industriële systemen tegen ‘cybercrime’. Door het samenbrengen van de kracht van beide partijen is een nieuw trainingsplatform ontstaan voor cyber security binnen industriële en technische automatiseringsomgevingen. Uitkomst van de samenwerking is een driedaagse training, beschikbaar in twee varianten: voor ‘eindgebruikers’ en voor ‘system integrators’. Deelnemers worden opgeleid tot IEC 62443 security professionals die de opgedane kennis direct kunnen toepassen in overeenstemming met IEC 62443 en Europese regelgeving.

Lees het volledige artikel over misvattingen rond cybersecurity en handvatten om cybercrime tegen te gaan:

Handvatten om je te wapenen tegen cybercrime

Reageer op dit artikel