nieuws

Brouwen met biogas stap naar klimaatneutrale brouwerij Heineken

HSE

Heineken verduurzaamt haar productieproces door te brouwen met hernieuwbare energie uit biogas.

Brouwen met biogas stap naar klimaatneutrale brouwerij Heineken

Waterschap Aa en Maas produceert dit biogas uit afvalwater van de rioolwaterzuivering in ‘s-Hertogenbosch. Heineken gebruikt het biogas voor het verwarmen van water voor het brouw- en verpakkingsproces. De Afvalstoffendienst laat haar vuilniswagens op het groene gas rijden. De opwekking van het biogas komt mede tot stand dankzij de warmte uit de biomassacentrale van de afvalstoffendienst.

4,7 miljoen kuub biogas

Het waterschap levert net zoveel biogas als het gemiddeld gasverbruik van zo’n 3000 huishoudens per jaar. Heineken neemt vanaf 2019 jaarlijks 4,7 miljoen kuub biogas af. De Afvalstoffendienst jaarlijkse ongeveer 600.000 kubieke meter. Goed voor ruim 30 schone vuilniswagens in en om ’s-Hertogenbosch.

Klimaatneutrale brouwerij in 2030

De brouwerij wil klimaatneutraal produceren tegen 2030, stelt Pieter van der Meulen, brouwerij-directeur Heineken ’s-Hertogenbosch. ‘“Het doel is een klimaatneutrale brouwerij in ’s-Hertogenbosch in 2030. Naast het gebruik van energie uit zon en wind, is het gebruik van biogas van Aa en Maas essentieel om dit doel te behalen. We zijn er trots op dat we na jaren van voorbereiding dit voorjaar het eerste biogas hebben ontvangen. De viering van deze bijzondere samenwerking is dus op z’n plaats.”

Reageer op dit artikel