nieuws

Leerling STC overlijdt door heftruckongeval

HSE

Een leerling van het Scheepvaart- en Transportcollege (STC) is donderdag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeluk bij Steinweg in de Europoort. De 17-jarige jongen kwam onder een omgevallen vorkheftruck terecht.

Leerling STC overlijdt door heftruckongeval

Het ongeluk gebeurde op de locatie van opslagbedrijf Steinweg Hartel, meldt RTV Rijnmond. De jongen volgde bij het STC de BBL-opleiding. Het ongeluk staat niet op zich. Begin 2017 kwamen in korte tijd 2 mensen om het leven in het havengebied. In april kwam een havenwerker klem te zitten tussen een stalen balk en heftruck. Een paar dagen ervoor was het raak bij de containerterminal Uniport. De man was aan het werk op een containerkraan. Hij is door onbekende oorzaak bekneld geraakt

Goedkope arbeidskrachten

Niek Stam, woordvoerder van vakbond FNV Havens reageert geschrokken en kritisch over het nieuwe dodelijke incident. ”Het is vreselijk wat donderdag is gebeurd. En uiteraard zal uit onderzoek moeten blijken wat de toedracht is,” vervolgt de voorman van FNV Havens. ”Maar we krijgen wel signalen dat jonge mensen die een BBL-opleiding volgen, door recruitbedrijfjes als goedkope arbeidskrachten worden gebruikt. Dat kan niet.”

Gebrek aan toezicht

Hij wijt de vele ongelukken aan gebrek aan toezicht en bezuinigingen. ”De arbeidsinspectie is dusdanig uitgekleed, dat er alleen achteraf nog kan worden opgetreden. Maar dan is er al wel een ongeluk gebeurd.” Terreinen zoals die van Steinweg zijn volgens Stam gevaarlijk. ”Het gaat om stukgoed. Dat betekent veel bewegingen van mensen en voertuigen, op een klein oppervlakte. Dat vraagt om extra alertheid.”

Reactie inspectiedienst

De inspectie is een onderzoek gestart. Een woordvoerder zegt, in een reactie op de stelling van Stam, dat er geregeld bij bedrijven wordt gecontroleerd, ook voordat er ongelukken gebeuren. De inspectie heeft echter niet de capaciteit om bij elk bedrijf iemand neer te zetten. “Maar de veiligheid blijft in eerste instantie de verantwoordelijkheid van een bedrijf”, aldus de woordvoerder op op RTV Rijnmond.

Bron: Logistiek.nl

 

‘Heftrucks zijn voertuigen met veel potentieel gevaar’

Volgens Rudolf de Bruijn, Health & Safety Manager bij DAF Trucks in Eindhoven zijn heftrucks voertuigen met veel potentieel gevaar. Daarom is het bedrijf op weg om alle heftrucks volledig uit de fabrieken te bannen. Een groot deel van de heftrucks is al vervangen door langzamer rijdende treintjes die alleen het benodigde materiaal vervoeren naar de werkplekken. Het volledige artikel is hier te lezen: Ban op heftrucks voor meer veiligheid en betere logistiek

 

Reageer op dit artikel