nieuws

Machineveiligheid integreren in het ontwerp maakt hekken eromheen overbodig

HSE

Vroeger werden machines vaak achteraf beveiligd. Hekken en beschermingskappen werden om machines geplaatst om te voorkomen dat gebruikers van de machine in aanraking zouden komen met bewegende delen. Door nieuwe technieken en een andere aanpak is het plaatsen van veiligheidsvoorzieningen die voor irritaties zorgen bij de gebruikers, lang niet altijd meer nodig.

Machineveiligheid integreren in het ontwerp maakt hekken eromheen overbodig

Hekken en beschermingskappen rond bewegende delen van machines zorgen regelmatig voor irritaties bij de operator of onderhoudsmonteur. Staat een operator of monteur onder druk, dan wil hij mogelijk een short cut nemen en de veiligheidsvoorzieningen manipuleren.
Volgens Rutger Rennings,  technisch adviseur machineveiligheid bij Viscon Group is het daarom van belang dat je de machineveiligheid zodanig aanpakt dat er geen wil is om te manipuleren. Bijvoorbeeld door machineveiligheid bij de bron aan te pakken.

Hoe je dit het beste kunt doen is te lezen in het artikel ‘Bouw machines die de gebruiker niet wíl manipuleren’.

Reageer op dit artikel