nieuws

Eerste Europese normen voor circulaire economie goedgekeurd

HSE

Veel partijen zijn druk bezig om de circulaire economie handen en voeten te geven. Op Europees niveau is gestart met het ontwikkelen van normen voor energie gerelateerde producten. Het gaat om twaalf normen waarvan nu de eerste twee beschikbaar zijn.

Eerste Europese normen voor circulaire economie goedgekeurd

De eerste twee normen die beschikbaar zijn, zijn de EN 45558 en de EN 45559. De eerste norm, EN 45558 ‘General method to declare the use of critical raw materials in energy-related products’ geeft aan wat kritische grondstoffen zijn en hoe je moet vastleggen welke je in je product hebt gebruikt. De norm EN 45559 ‘Methods for providing information relating to material efficiency aspects of energy-related products’ geeft aan hoe je moet aangeven hoe goed je product is te repareren, opnieuw te gebruiken, op te waarderen en opnieuw te fabriceren. Deze norm geeft daarnaast aan hoeveel en welke toegepaste materialen en onderdelen gerepareerd, hergebruikt, opgewaardeerd of opnieuw gefabriceerd zijn.

Pakket van twaalf normen

Deze twee Europese normen zijn onderdeel van een pakket van twaalf normen, waar op dit moment in Europa hard aan wordt gewerkt voor de Europese Ecodesign richtlijn. Deze richtlijn is opgesteld door de Europese Commissie om zo efficiënt mogelijk met energie en materialen om te gaan en is van toepassing op alle apparaten waar een stekker aan zit, maar ook op andere producten die van invloed zijn op ons energiegebruik, zoals dubbelglas.

Op Europees niveau zijn meer dan 400 experts en tientallen Europese normcommissies en brancheorganisaties betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe normenreeks, in werkgroepen van minstens 80 experts.

Bron: NEN.nl

Reageer op dit artikel