nieuws

Hydrohub test duurzame waterstoftechnologie voor de industrie

HSE

Nog voor 2030 op concurrerende wijze, grootschalig en CO2-vrij waterstof produceren voor industrieel gebruik, dat is de missie van het ISPT Waterstofconsortium. In een nieuw centrum, de Hydrohub, gaan onderzoekers aan de slag met het testen en ontwikkelen van een waterstofproductie-unit op een industriële schaal. Dit initiatief, gefinancierd door het bedrijfsleven en de Topsector Energie, wordt mede mogelijk gemaakt door een ondersteuning van één miljoen euro van de Provincie Groningen.

Hydrohub test duurzame waterstoftechnologie voor de industrie

De Hydrohub is een open testcentrum, waar de partners van het consortium, maar ook andere kennisinstellingen en bedrijven, innovaties uit eigen lab kunnen testen in elektrolyse-installaties van een halve megawatt. Bij tests op die schaal wordt duidelijk of er zich nieuwe problemen voordoen en hoe de technologie zich zal gedragen bij opschaling. Als de waterstoftechnologie in de Hydrohub eenmaal goed werkt, dan is ze meteen te vertalen naar een elektrolyse-installatie op industriële gigawattschaal. Het onderzoek in de Hydrohub zal leiden tot een standaard voor het ontwerpen van grootschalige elektrolyseprocessen. Er is internationale belangstelling voor het project.

Infrastructuur voor waterstof

Verder gaat het ISPT Waterstofconsortium onderzoek doen naar de infrastructuur voor waterstof en de rol van waterstof in de energieketens van de toekomst. Door middel van casestudies zal worden gekeken naar de mogelijkheden van het invoeren van duurzame waterstof in industriële regio’s, zoals Rotterdam, Delfzijl, Amsterdam, Geleen-Sittard (Chemelot) en Zeeland.

Leestip: Pleidooi voor forse opschaling groene waterstof

Reageer op dit artikel