nieuws

Air Products start met de certificering van duurzame waterstof in Europa

HSE

Air Products, leverancier van waterstof, is begonnen met een pilot voor de uitgifte van de eerste garanties van oorsprong voor waterstof geproduceerd uit hernieuwbare energie.

Air Products start met de certificering van duurzame waterstof in Europa

De garanties van oorsprong worden uitgegeven voor de waterstof die geproduceerd wordt bij de chloralkali electrolyse fabriek van Nouryon in Rotterdam (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals). De fabriek gebruikt windenergie als onderdeel van haar energiemix. De duurzame energie is afkomstig van de onlangs opgeleverde Krammer en Bouwdokken windparken in Nederland. Nadat de waterstof eenmaal geproduceerd is, wordt het gas door Air Products opgewerkt voordat het via de bestaande waterstofpijpleiding in het Rotterdamse havengebied voor commercieel gebruik aangeboden wordt.

Klanten in de mobiliteitssector

Als onderdeel van de pilot zullen twee klanten van Air Products, die actief zijn in de mobiliteitssector, de garanties van oorsprong voor de duurzaam geproduceerde waterstof ontvangen. De eerste is H2 MOBILITY Deutschland, een organisatie die een netwerk van waterstof tankstations in Duitsland exploiteert; de tweede is Transport for London, een openbaar vervoerbedrijf, dat waterstofbussen in de Britse hoofdstad heeft rijden.

CertifHy – duurzaam geproduceerde waterstof

De pilot is onderdeel van CertifHy, het eerste Europese programma voor Guarantees of Origin voor koolstofarm en duurzaam geproduceerde waterstof. Omdat het systeem in heel Europa toepasbaar is, kan er met behulp van deze garanties van oorsprong een innovatieve en transparante waterstofmarkt gecreëerd worden. Air Products, wereldwijd de grootste leverancier van waterstof aan raffinaderijen voor de productie van schone brandstoffen, heeft daarnaast uitgebreide ervaring in de markt voor waterstof als transportbrandstof.

Belangrijke stap voor ontwikkeling groene waterstof

“CertifHy groene waterstof kan een belangrijke rol spelen in vervoer en transport, maar is daarnaast ook essentieel voor de transitie naar een duurzame chemische industrie, waar waterstof op grote schaal als een grondstof wordt gebruikt. Deze EU-certificering is een belangrijke eerste stap om de markt voor groene waterstof verder te ontwikkelen en stelt de industrie bovendien in staat om een leidende rol bij deze transitie te spelen”, lichtte Marcel Galjee, energie directeur van Nouryon, toe.

 

Reageer op dit artikel