nieuws

Industrieel stoomnetwerk in de haven van Antwerpen in gebruik

HSE

Het allereerste grootschalig industrieel stoomnetwerk is in gebruik genomen in de haven van Antwerpen. Het stoomnetwerk draagt de naam Ecluse. Het effent daarmee het pad voor alternatieve energiebronnen en bouwt zo mee aan de haven van de toekomst.

Industrieel stoomnetwerk in de haven van Antwerpen in gebruik
Foto: Ecluse

Het stoomnetwerk dat afvalverwerkingsbedrijven Indaver en SLECO samen met Fluvius aanlegden, biedt een duurzaam antwoord op de vraag naar stoom van een aantal chemische bedrijven in de Waaslandhaven, op de linkeroever van de haven van Antwerpen. Het achterliggende idee is eenvoudig. Bij de verbranding van afvalstoffen komt warmte vrij: stoom die de buurbedrijven nodig hebben voor hun productieprocessen. Die stoom vertrekt vanuit de afvalenergiecentrale via geïsoleerde leidingen naar vijf omliggende bedrijven: Ineos Phenol, ADPO, Lanxess België, Monument Chemical en Ashland Specialties Belgium.


400 graden, 40 bar

Het transport gebeurt aan een constante druk van zo’n 40 bar en een temperatuur van ongeveer 400°C. Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar Indaver / SLECO, waar het wordt hergebruikt. Op die terugweg verwarmt het nog eerst de kantoren van DP World. Het volledige leidingennetwerk neemt zo’n 5 kilometer in beslag, waarvan het grootste deel (+/- 4km) bovengronds loopt.

Het stoomnetwerk ontving een strategische ecologiesteun van 10 miljoen euro van de Vlaamse regering. In totaal wordt 30 miljoen euro in het project geïnvesteerd.

Reageer op dit artikel