nieuws

Bouw asbest-staal-recycle-fabriek begonnen

HSE

Asbest storten? Dat hoeft binnenkort niet meer. In Delfzijl is Purified Metal Company (PMC) begonnen aan de bouw van haar circulaire staalfabriek. Staalschroot, vervuild met asbest, kwik, PCB’s of Chroom VI kan door het circulaire proces van PMC worden omgezet in schone grondstoffen voor staalfabrieken.

Bouw asbest-staal-recycle-fabriek begonnen
Waardeketen staal en schroot (beeld: PMC)

PMC heeft een economisch rendabele methode gevonden om asbest en andere vervuilingen uit staalschroot te halen en het staal opnieuw te hergebruiken. Dit gebeurt in een milieuvriendelijke omgeving.

Het Proces

Vanuit het hele land zal metaalschroot naar de fabriek Delfzijl worden getransporteerd. Via een luchtsluis komen containers met het materiaal de fabriek binnen. Een grote schrootschaars en -pers maakt het materiaal klein en gereed voor de oven. Onder een hoge temperatuur – ongeveer 1500 graden Celsius – smelt het staal en vallen alle vervuilingen uiteen. Van het vloeibare overgebleven schone staal worden stalen blokken  gevormd, beschikbaar als hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.
Een speciale luchtzuiveringsinstallatie (reinigen van rookgassen)  voorkomt de uitstoot van gevaarlijke stoffen naar de lucht.

Naar verwachting is de fabriek in juli 2020 operationeel.

Reageer op dit artikel