nieuws

Van gasrotonde naar waterstofrotonde met geld van Europa

HSE

Noord-Nederland wil de groene waterstofhub worden van Noord-Europa. Het samenwerkingsverband Noord-Nederland heeft daarom samen met de noordelijke provincies en partners uit het bedrijfsleven ingeschreven voor het Europese project Hydrogen Valley.

Van gasrotonde naar waterstofrotonde met geld van Europa

Met het initiatief Hydrogen Valley wil Europa een regionale groene-waterstofeconomie stimuleren. Europa stelt 80,8 miljoen beschikbaar voor onderzoek, ontwikkeling en proefprojecten rond brandstofcellen en waterstoftechnologie. Door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU) wordt per project maximaal 20 miljoen toegekend. De voorstellen worden geëvalueerd vanaf half mei tot eind juni. Begin augustus 2019 horen de aanvragers wat de uitkomst hiervan is.

Leestip: De brandstofcel rukt langzaam op

Nieuwe waterstofprojecten

New Energy Coalition heeft met ondersteuning van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, de noordelijke provincies en het bedrijfsleven een subsidieaanvraag opgesteld en een voorstel ingediend. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, start Noord-Nederland in 2020 met nieuwe waterstofprojecten. De duur van het project is zes jaar.

Groene waterstof voor verwarming huizen

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Groene waterstof helpt bij het verduurzamen van ons land, schoner vervoer en bijvoorbeeld straks bij de verwarming van onze huizen. Juist het mkb in het noorden maakt dit mogelijk en bouwt de huidige ‘gasrotonde’ om naar de ‘waterstofrotonde’ van de toekomst. We kunnen daarbij met name in het noorden van ons land bouwen op talloze gespecialiseerde ondernemers met kennis van zaken.”

Productie, distributie, opslag en toepassing van waterstof

Als de aanvraag aan Noord-Nederland gegund wordt, betekent dit dat er de komende jaren meer middelen beschikbaar zijn om productie, distributie, opslag en toepassing van waterstof samen te brengen. Dit biedt ook grote kansen voor ondernemers in Noord-Nederland en voor het verduurzamen van de industrie. Met de steun van Europa zullen deze bedrijven en nieuwe start-ups waterstoftoepassingen nog verder kunnen verfijnen.

Energiekennis en gasinfrastructuur

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: “Met het industriële cluster rond Delfzijl en Emmen en alle energiekennis en de bestaande gasinfrastructuur, heeft Noord-Nederland een unieke uitgangspositie om dé groene waterstofhub te worden van Noordwest-Europa. Goed voor een duurzamer Nederland en voor een sterke economie met mooie banen en kansen voor het noorden van ons land.”

Bron: Gawalo

 

Meer artikelen over waterstof:

Meer artikelen over groene waterstof: 

Meer artikelen over brandstofcellen:

Reageer op dit artikel