nieuws

Koning opent groene waterstofinstallatie HyStock

HSE

Zijne Majesteit de Koning opent woensdag 26 juni de groene waterstofinstallatie HyStock van Gasunie in Veendam, Groningen. De waterstofinstallatie zal duurzame (zonne-)energie en groene stroom van het net gebruiken om water om te zetten in waterstof en zuurstof.

Koning opent groene waterstofinstallatie HyStock

De waterstofinstallatie van HyStock zet 1 Megawatt duurzame stroom om in groene waterstof. Het is daarmee het eerste project dat dit proces op grote schaal kan toepassen. Het uiteindelijke doel van Gasunie is om waterstof in de nabije toekomst grootschalig en economisch rendabel op te slaan in ondergrondse gasopslagen van Gasunie’s EnergyStock*. Zo kan het gebruikt worden als duurzame energiebron, ook op momenten dat zonne- en windenergie niet voorradig zijn.

Waterstof als schone energiedrager voor industrie

Omdat waterstof naar verwachting gemakkelijk, betrouwbaar en betaalbaar in grote hoeveelheden kan worden getransporteerd en opgeslagen, kan het een grote rol spelen als schone energiedrager voor de industrie, mobiliteit en de gebouwde omgeving. Het omzetten van stroom naar waterstof is een manier om verwachte overschotten in duurzame stroom in de toekomst op de vangen. HyStock vormt het begin van een toekomstige waterstofmarkt en levert daarmee een bijdrage aan de doelstelling Nederland en Europa CO2-neutraal te maken.

*EnergyStock is een dochteronderneming van Gasunie, gespecialiseerd in het faciliteren van de opslag van gas bij de Aardgasbuffer Zuidwending. EnergyStock is eigenaar van de zogeheten cavernes – holtes in een zoutlaag – die zich hier in de bodem bevinden. Deze worden gebruikt voor gasopslag, en kunnen geschikt zijn voor de opslag van waterstof.

Bron: Gasunie

Reageer op dit artikel