nieuws

Tips om energiemonitoring aan te pakken

HSE

Daf Trucks heeft op haar locatie in Eindhoven de afgelopen jaren veel energiebesparingstrajecten doorgevoerd. Van een nieuw ketelhuis, ledverlichting tot restwarmtebenutting. Maar waar begin je?

Tips om energiemonitoring aan te pakken
Foto: Daf Trucks

Energy Manager Ronald Stegers van Daf Trucks geeft een aantal tips over energiemanagement

1) Meten is weten

‘Inzicht in het energieverbruik is de eerste basisbehoefte om te starten met energiemanagement. Ga na waar, op welk moment van de dag de pieken zitten, maar ook wat er gebeurt als deze machines of productielijn stilstaat. Via netbeheerders kun je vaak de uurgegevens van het gas- en elektriciteitsverbruik opvragen. Daarnaast is er een groot aanbod aan slimme meters waardoor je eenvoudig inzicht kunt krijgen in het verbruik. Plaats eens een losse meter voor een week op een machine, en een week later op een andere machine. Op die manier wordt inzichtelijk wat je nulverbruik en basislast is, maar ook wanneer er pieken zijn. Experimenteer en leer. De tools zijn gewoon voor handen. Wie als bedrijf alleen aan het einde van de maand de energierekening bekijkt, is niet goed bezig.’

Leestip: Lees hier meer over energie-efficiëntie in de Beursspecial Vakbeurs Energie

2) Plaats het verbruik in perspectief

‘Inzicht in het verbruik is belangrijk, maar je moet dit wel in het juiste perspectief kunnen plaatsen. Cijfers alleen zeggen weinig. Sommige installaties vergen meer energie dan andere, terwijl ook de productiecapaciteit moet worden meegenomen in de conclusies.’

3) Bepaal je streefdoelen

Belangrijk is daarnaast om een streef- of normwaarde te bepalen. ‘Je moet een basis hebben waar je naartoe kunt werken. Ook al is dit in eerste instantie nog steeds een slechte waarde, je moet voor jezelf in het begin nog niet zo streng zijn. Het streefdoel kun je ieder jaar aanscherpen.’

4) Externe expertise voorkomt bedrijfsblindheid

‘Om bedrijfsblindheid te voorkomen, is het handig om een externe expert te laten meekijken. Deze komt met ervaring uit meerdere bedrijven en kan beter inschatten of een bepaald energieverbruik hoog is of niet. Je krijgt hierdoor een referentiekader. Sinds 1999 is Van Beek bij Daf leverancier van energiemonitoringssysteem Erbis. Samen met onze externe partner hebben we aardig wat uurtjes achter het monitoringssysteem gezeten om de rapportages te maken en de structuur te verbeteren. Daarnaast denken ze mee op het gebied van energiebesparing, zijn kritisch en geven ook advies waar we wel en juist geen detailmetingen moet uitvoeren. Voor een complex bedrijf als Daf is externe expertise meer dan wenselijk.’

In een volgend artikel legt Stegers uit welke concrete energiebesparingsmaatregelen Daf Trucks de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

Vakbeurs Energie 2019 vindt plaats van 8 tot en met 10 oktober in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Reageer op dit artikel