nieuws

Ioniqa gekroond tot Nationaal Icoon voor het creëren van waarde uit PET-afval

HSE

Het kabinet heeft drie bedrijven benoemd tot Nationaal Icoon. Uit ruim vijftig inzendingen kwamen de innovaties van Inreda Diabetic (kunstalvleesklier), Ioniqa (PET-upcycling) en Hiber (satellietnetwerk HiberBand) als winnaars uit de bus.

Ioniqa gekroond tot Nationaal Icoon voor het creëren van waarde uit PET-afval

Oneindig hergebruiken van plastic PET-afval, een satellietnetwerk waardoor het Internet of Things (IoT) overal ter wereld te gebruiken is en een kunstalvleesklier voor mensen met diabetes. Dat zijn de innovaties waarmee de bedrijven resp. Ioniqa, Hiber en Inreda Diabetic zich de benoeming Nationale Iconen naar zich toe hebben getrokken.
Staatssecretaris Mona Keijzer: “…Deze nieuwe Nationale Iconen zijn visitekaartjes van onze innovatieve kracht. Het zijn uitvindingen van ondernemers met grote economische potentie. Ze geven smoel aan het motto global challenges, Dutch solutions. We mogen veel van ze verwachten en het kabinet gaat ze daarbij ondersteunen.”
et kabinet zal de drie Nationale Iconen de komende drie jaar helpen om hun ambities waar te maken. Zo krijgen de innovaties elk een minister of staatssecretaris als eigen ambassadeur. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland, helpt bij het vinden van financiering en nieuwe partners en geeft ondersteuning vanuit de overheid
Wat de innovaties precies inhouden leest u hieronder.

Ioniqa – PET Upcycling

Ioniqa Technologies is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven. Het bedrijf is gespecialiseerd in het creëren van waarde uit PET-afval . Het gebruikt daarvoor eigen circulaire technologie. Deze technologie kan 25 procent van de wereldwijde plasticproductie oneindig upcyclen. Dat gebeurt ook nog op een energiezuinige manier, met een CO₂-footprint die 75 procent lager is dan bij PET uit olie. Het proces is niet afhankelijk van de sterk fluctuerende olieprijzen; prijzen zijn daardoor relatief laag en stabiel.

Hiber – Hiberband

In 2018 lanceerde het Amsterdamse Hiber twee eigen satellieten, die elk minstens eens per dag de hele wereld bereiken. Daar waar netwerken als GSM, wifi en bluetooth bij elkaar opgeteld een werelddekking hebben van tien procent, bereikt Hiberband momenteel eens per dag ook de rest van de wereld. Het is betaalbaar, energiezuinig en werkt op elke mogelijke locatie. Daardoor zijn tal van maatschappelijke toepassingen mogelijk. Zoals die van het uitlezen van een grondwatersensor, waardoor boeren beter kunnen irrigeren, oogsten en bemesten. Een klant van Hiber is bijvoorbeeld een leverancier van zaden, die bij het product een IoT-app levert. Boeren in Afrika kunnen daarmee hun oogst met 200 procent vergroten. Ook in de logistieke markt en generieke asset management liggen volop kansen voor het bedrijf. Hiber werkt samen met toonaangevende ruimtevaartinstituten en de ESA om hun producten verder te ontwikkelen. Staatssecretaris Keijzer is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Inreda Diabetic – kunstalvleesklier voor mensen met diabetes

Inreda Diabetic is opgericht door Robin Koops. Hij heeft als diabetespatiënt het apparaat zelf ontwikkeld en op zichzelf getest. De kunstalvleesklier neemt de regulatie van bloedsuikerwaarden (glucose) over van mensen met diabetes type 1. Het is het enige bi-hormonale apparaat ter wereld dat volledig automatisch werkt en waarin alle componenten geïntegreerd zijn. De patiënt hoeft niet meer zelf te meten en na te denken over hoeveel en wanneer te spuiten. Een recente test is veelbelovend: 99,2 procent van de tijd een glucosewaarde binnen de streefwaarden en volledige reductie van te lage bloedsuikers (hypoglycemie). Doel is nu om het product naar de markt te brengen. Daar is CE-certificering voor nodig, die in het voorjaar van 2020 wordt verwacht. Minister Bijleveld is vanuit het kabinet de ambassadeur voor dit Nationale Icoon.

Bron: RVO

Reageer op dit artikel