HomeAutomatiseringApplemacOS (van Apple) zonder gegevensverlies opnieuw installeren

macOS (van Apple) zonder gegevensverlies opnieuw installeren

Welkom bij onze blogpost over het opnieuw installeren van macOS (OS X) zonder je gegevens te verliezen! We weten hoe frustrerend het kan zijn wanneer je computer traag wordt of problemen begint te vertonen. Maar maak je geen zorgen, we hebben de perfecte oplossing voor jou: een herinstallatie uitvoeren! In deze blogpost laten we je zien hoe je dit kunt doen, zonder dat je waardevolle bestanden en gegevens verloren gaan. Dus leun achterover, ontspan en leer hoe je jouw Mac weer als nieuw kunt maken!

Een herinstallatie (clean install) uitvoeren

Een herinstallatie (clean install) uitvoeren is een effectieve manier om je Mac weer optimaal te laten presteren. Bij een clean install wordt het besturingssysteem volledig opnieuw geïnstalleerd, waardoor eventuele fouten en problemen worden opgelost en overbodige bestanden worden verwijderd. Het is als het ware een frisse start voor je computer.

Het proces van een clean install kan echter intimiderend lijken, maar geen zorgen! We begeleiden je stap voor stap door het hele proces. Voordat je begint, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat al je waardevolle bestanden zijn veiliggesteld via een back-up naar bijvoorbeeld iCloud of externe harde schijf.

Om te beginnen moet je de macOS-installatiemedia downloaden vanuit de App Store. Zodra dit is voltooid, open je de installer en volg je de instructies op het scherm om het nieuwe exemplaar van macOS te installeren. Houd er rekening mee dat deze actie alle gegevens op jouw interne schijf zal wissen, dus dubbelcheck of alles wat belangrijk voor jou is al veiliggesteld is.

Zodra de nieuwe versie van macOS succesvol geïnstalleerd is, kun je beginnen met het terugzetten van jouw persoonlijke bestanden en instellingen via Time Machine-backup of handmatige migratie-assistent.

Hoewel een herinstallatie misschien tijdrovend lijkt, kan het uiteindelijk resulteren in aanzienlijk verbeterde prestaties en stabiliteit van jouw Mac.

Harde schijf volledig wissen (formatteren)

Een van de meest effectieve manieren om je macOS opnieuw te installeren zonder gegevensverlies, is door de harde schijf volledig te wissen of te formatteren. Dit proces zorgt ervoor dat alle bestanden en programma’s die momenteel op je computer staan, volledig worden verwijderd.

Het formatteren van je harde schijf kan een beetje eng klinken, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Door deze stap uit te voeren voordat je macOS opnieuw installeert, kun je er zeker van zijn dat er geen resterende bestanden achterblijven die mogelijk problemen kunnen veroorzaken in de toekomst.

Om dit te doen, moet je eerst naar het hulpprogramma Schijfhulpprogramma gaan. Deze vindt u in de map ‘Hulpprogramma’s‘ binnen uw ‘Programma’s‘. Zodra u Schijfhulpprogramma hebt geopend, selecteert u uw harde schijf en klikt u op het tabblad ‘Wissen‘.

Hier heb je verschillende opties voor het formatteren van je harde schijf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Mac OS Uitgebreid (Journaled), APFS of ExFAT. Het is belangrijk om rekening te houden met welk bestandssysteem compatibel is met uw versie van macOS.

Zorg ervoor dat wanneer je klaar bent met formatteren, al jouw belangrijke bestanden elders zijn opgeslagen! Dit proces zal immers alles wat momenteel op jouw harde schijf staat wissen.

Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive

Een Clean Install uitvoeren in combinatie met een Fusion Drive kan een effectieve manier zijn om je macOS (OS X) opnieuw te installeren zonder je gegevens te verliezen. Maar wat is een Fusion Drive eigenlijk? Een Fusion Drive is een hybride opslagoplossing die bestaat uit zowel een traditionele harde schijf als flash-opslag.

Het voordeel van het uitvoeren van een Clean Install met behulp van een Fusion Drive is dat je alle ongewenste bestanden en programma’s kunt verwijderen, terwijl je belangrijke gegevens veilig blijven. Het proces begint met het maken van een back-up van al je waardevolle informatie, omdat dit proces alle gegevens op de harde schijf zal wissen.

Zodra je back-up klaar is, kun je beginnen met de herinstallatie. Start de computer opnieuw op en houd bij het herstarten Command + R ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt. Hiermee wordt de computer opgestart in Recovery Mode.

In Recovery Mode heb je toegang tot verschillende opties, waaronder Schijfhulpprogramma. Selecteer dit programma en kies vervolgens jouw Fusion Drive in de lijst aan de linkerkant. Klik nu bovenaan op Wissen en volg de instructies om het formatteringsproces te voltooien.

Nu ben je klaar om macOS (OS X) schoon te installeren! Ga terug naar het hoofdmenu van Recovery Mode en selecteer “Installeer macOS“. Volg gewoon de stappen op het scherm en wacht geduldig tot alles klaar is.

Alle gegevens worden gewist

Door het uitvoeren van een herinstallatie van macOS (OS X) zonder je gegevens te verliezen, kun je ervoor zorgen dat je besturingssysteem weer soepel en efficiënt werkt. Of je nu gewoon een frisse start wilt maken of problemen met je huidige installatie wilt oplossen, deze methode kan erg handig zijn.

Een herinstallatie uitvoeren is relatief eenvoudig en kan worden gedaan door de harde schijf volledig te wissen en vervolgens het besturingssysteem opnieuw te installeren. Het is belangrijk om hierbij te benadrukken dat alle gegevens op de harde schijf worden gewist, dus het is essentieel om een back-up te maken van al je belangrijke bestanden voordat je aan dit proces begint.

Als extra voorzorgsmaatregel kun je er ook voor kiezen om een externe harde schijf of cloudopslagdienst te gebruiken om een reservekopie van al je gegevens te maken voordat je begint met de herinstallatie. Op die manier kun je er zeker van zijn dat geen enkel waardevol document, foto of video verloren gaat tijdens het proces.

Het formatteren van de harde schijf kan worden gedaan via het Schijfhulpprogramma in macOS.

Video: Reinstall MacOS and keep all of your data

Elmo
Elmohttps://www.ptindustrieelmanagement.nl/
Hallo, ik ben Elmo van ptindustrieelmanagement.nl. Als technologie-enthousiasteling, social media expert en fervent reiziger ben ik altijd op zoek naar de nieuwste trends en innovaties. Mijn passie ligt in het verkennen van de sociale impact en culturele ontdekkingen die voortkomen uit deze ontwikkelingen. Volg mijn blog voor een verfrissend perspectief op de kruising van technologie, social media, reizen en de wereld van morgen.

Reviews

Gerelateerde berichten