nieuws

Intelligente monitoring van bakkerijmachines

Maintenance

Kaak Group en Semiotic Labs gaan samenwerken om onderhoud voor machines honderd procent voorspelbaar te maken. Ze tekenden een overeenkomst voor de ontwikkeling van een Smart Condition Monitoring systeem voor elektromotor-aangedreven machines in de bakkerij-branche.

Intelligente monitoring van bakkerijmachines
Sjoerd Raben (links, projectmanager), Lodewijk van der Borg (midden, CEO Kaak Group) en Simon Jagers (rechts, founder Semiotic Labs.) (foto: Semiotic)

Speciale sensoren en slimme algoritmes zorgen ervoor dat Kaak Group geïnformeerd wordt als de conditie van zijn machines achteruit gaat. Daarmee wordt doelgericht onderhoud ingepland voordat de machines uitvallen. Kaak Group is als leverancier van bakkerijmachines direct betrokken bij het dagelijks maken van brood. Een defecte elektromotor levert vertraging op in het productieproces. Door sensoren te plaatsen en de conditie van machines te monitoren, kan die uitval worden voorkomen. Lodewijk van der Borg, directeur Kaak Group: ‘We willen voorop lopen in de technologische ontwikkelingen. Onze klanten kiezen voor Kaak omdat we een betrouwbare partner zijn. We leveren topkwaliteit en versterken onze producten met services op gebied van onderhoud. De slimme sensoren van Semiotic Labs helpen ons om voorop te blijven lopen én om de betrouwbaarheid van onze machines nog verder te verbeteren.’
Beschikbaarheid staat voorop
De kosten voor onderhoud maken een aanzienlijk deel uit van de begroting van productiebedrijven. Voor bakkerijen is dat niet anders: ongeveer vijf procent van de omzet wordt aan onderhoud gespendeerd. Het is zaak om slim met onderhoud om te gaan. Door de toestand van machines te monitoren kan de Kaak Group onderhoud inplannen wanneer het nodig is. Voordat een defect optreedt of als de prestaties achteruit gaan, maar niet eerder. Op die manier kunnen de technici onderhoud inplannen op een voor de klant geschikt moment en besteden ze veel minder tijd aan onnodig werk.
Innovatie en praktisch nut
Lodewijk van der Borg over innovatie bij de Kaak Group: ‘We waren de eerste in Nederland met de beschikking over een eigen, industriële 3D-printer. Daarmee kunnen we nu al onderdelen fabriceren die sterker zijn dan gegoten staal en al dagelijks hun waarde en kwaliteit bewijzen. We verwachten van Semiotic Labs’ oplossing dat deze ook binnen enkele maanden haar waarde bewijst. Hiermee voldoen we aan onze eisen ten aanzien van innovatie: het lost een reëel probleem van onze klanten op, is eenvoudig in gebruik en kan bij gebleken succes snel worden uitgerold. Wij innoveren niet om het innoveren, wij willen onze klanten verder helpen.’

Reageer op dit artikel