nieuws

Investering in voorspellende technologie Semiotic Labs

Maintenance

Investeringsfonds Uniiq en technisch dienstverlener Engie Services investeren samen in Semiotic Labs. Met behulp van de innovatieve technologie van Semiotic Labs kan worden voorspeld wanneer elektromotoren dreigen uit te vallen. Semiotic Labs werd in mei 2015 opgericht door Simon Jagers en Gerben Gooijers.

Investering in voorspellende technologie Semiotic Labs
(foto: Daniel Verkijk)

“Het is onze doelstelling om ongeplande downtime naar nul te reduceren. Om dit te realiseren maken we gebruik van sensoren en Machine- en Deep Learning algoritmes. Deze algoritmes leren van gegevens die worden verzameld wanneer onze oplossing op grote schaal is uitgerold’, vertelt Gerben Gooijers. ‘De investering van Engie Services en Iniiq stelt ons bovendien in staat om enkele honderden sensoren bij klanten te plaatsen en zo de goede resultaten uit het laboratorium in de praktijk te valideren.”

Downtime beperken
Het stilleggen van productieprocessen om machines preventief te onderhouden of om uitval te verhelpen is erg kostbaar voor bedrijven. Het voorkomen en zoveel mogelijk beperken van downtime, is voor veel bedrijven een belangrijke uitdaging. Met behulp van de technologie van Semiotic Labs kan worden voorspeld wanneer machines of machineonderdelen dreigen uit te vallen. Door de inzet van Condition Based Maintenance (CBM) wordt onderhoud alleen nog verricht als er signalen van dalende prestaties of een te verwachten storing zijn.

Kostenbesparend
Deze nieuwe en vooruitstrevend manier van onderhoud is kostenbesparend en komt de productiviteit ten goede omdat er minder preventief onderhoud nodig is. Met zelflerende algoritmes worden afwijkingen in het stroomverbruik gedetecteerd, gerapporteerd en weergegeven in een dashboard. De klant krijgt op deze manier inzicht in de conditie van machines en kan zelf beslissen wanneer een machine gepland in onderhoud kan.

Wilt u de beste artikelen van PT Industrieel Management 2016  lezen? Vul uw gegevens hier in en u ontvangt per mail een gratis special ‘Het Beste van 2016’.

Reageer op dit artikel