nieuws

Robot op rupsbanden vervangt werknemers bij tankcleaning Shell Pernis

Maintenance

Product verwijderen van de bodem van een tank is een lastig karwei dat ook veel risico met zich meebrengt. In Shell Pernis is het Tankenteam op zoek gegaan naar een oplossing die veiliger en efficiënter werkt.

Robot op rupsbanden vervangt werknemers bij tankcleaning Shell Pernis
(foto: Shell)

Voor het eerst is op Shell Pernis een tank gereinigd met behulp van een nieuwe robot. Deze robot klaart de klus waar voorheen vier mensen hetzelfde werk deden.

Risicovol werk

Cleaning & Waste coördinator van Shell Pernis Tankenteam Joost de Jong: “Via één van de huisaannemers firma Rohrer, die onze crudetanks reinigt, bespraken we ruim een jaar geleden dat de werkcondities van medewerkers die dit zware en risicovolle werk doen, eigenlijk niet meer van deze tijd is. Medewerkers moeten maanden naar binnen in de tank om de crude te verwijderen en de tank te reinigen. Samen met Rohrer zijn we rond de tafel gaan zitten. We wilden ook echt een stap vooruit maken. Uiteindelijk zijn we op ‘no man entry technology’ terechtgekomen, oftewel in dit geval een robot die geschikt is om sludge en product te verwijderen in een tank die vanaf buiten de tank wordt aangestuurd.”

Robot op rupsbanden

De projectleider van Rohrer Hans Molkenboer: “Het uitgangspunt was om een apparaat te vinden, die de noodzaak om de tank in te gaan, kon elimineren. Deze robot op rupsbanden gaat de tank in, zuigt product af, kan product vermalen als ’t te groot is of met heet water dunner maken. En vervolgens via een slang wordt het product afgevoerd naar de vacuümwagen. Er zitten diverse camera’s op de robot en ook in de tank, zodat je vanuit de controle unit alles kan zien. Met joysticks bedient één medewerker de robot, waar voorheen wel vier mensen hetzelfde werk deden.”

 

Reageer op dit artikel