nieuws

Stap voor stap naar voorspellend onderhoud

Maintenance

Hoe kom je stapsgewijs tot voorspellend onderhoud? Marktonderzoekers PwC en Mainnovation deden afgelopen jaar onderzoek onder 280 bedrijven uit België, Nederland en Duitsland. De resultaten zijn in het rapport Predictive Maintenance 4.0, Predict the unpredictable gepubliceerd.

Stap voor stap naar voorspellend onderhoud

Volgens het rapport Predictive Maintenance 4.0, Predict the unpredictable is voorspellend onderhoud niet nieuw. Ook in het verleden werd regelmatig op basis van visuele of instrumentele inspecties bepaald of onderhoud nodig is of niet. De laatste jaren is echter door een groei aan beschikbare data deze vorm van onderhoud op een hoger niveau gekomen. Dankzij verbeterde sensortechnologie, het gebruik van slimme algoritmes en machine learning of zelflerende systemen kan veel exacter worden voorspeld wanneer onderhoud nodig is.

Stap voor stap naar voorspellend onderhoud

Om het hoogste niveau van onderhoud te realiseren, zijn er twee aspecten van groot belang: de technologie en de organisatie. ‘De funderingen moeten goed zijn’, zegt Matthias Reyntjens, partner bij PwC. ‘Binnen het bedrijf moeten machines geschikt zijn voor Internet of Things en er moet een organisatie aanwezig zijn die continu met maintenance bezig is. Dit lijkt logisch, maar nog niet ieder bedrijf heeft deze structuur. Daarnaast moet het bedrijf beseffen dat het implementeren van voorspellend onderhoud een impact heeft op het hele bedrijf. Daarom is het van belang om klein en stapsgewijs te beginnen.’ PwC en Mainnovation hebben een plan met zeven stappen opgesteld om het hoogste niveau van onderhoud te implementeren.

Meer hierover is te lezen in het artikel ‘Van brandjes blussen naar voorspellend onderhoud.’

Reageer op dit artikel