nieuws

Productie autonome inspectierobots voor explosiegevaarlijke omgevingen gestart

Maintenance

ExRobotics is in Delft gestart met de productie van inspectierobots die inspectie en onderhoud zullen verrichten in licht ontvlambare en explosieve omgevingen. Het bedrijf is zelf gecertificeerd om deze robots te mogen bouwen. In Q4 2018 zal de NAM de eerste batch van tien robots in gebruik nemen.

Productie autonome inspectierobots voor explosiegevaarlijke omgevingen gestart

De robot kan de meter op de apparatuur aflezen met behulp van video- en geluidsopnamen, een gaslek ‘ruiken’, zelfstandig navigeren tussen verschillende installaties en zelf de weg terugvinden naar zijn dockingstation om zichzelf weer op te laden. Dat betekent dat inspecteurs en operators niet langer naar explosiegevaarlijke installaties hoeven. En dat hun werk dus stukken minder risicovol wordt.

Certificering

De grootste uitdaging ligt niet in het bouwen van op afstand bestuurbare robots, maar in de certificering die nodig is voor toepassing binnen een ontvlambare atmosfeer. De ATEX/IEC-Ex-certificering stelt zware eisen aan het product en gebruikte materialen. Veel van de benodigde gecertificeerde materialen zijn niet te koop. De ATEX/IEC-Ex normen zijn namelijk bedacht voor grote, zware, stilstaande installaties die veel energie verbruiken. De robots worden echter gebouwd van kleine, energiezuinige en mobiele componenten. Dit betekent dat ExRobotics alle componenten zelf heeft moeten ontwikkelen en laten certificeren door een notify body in Chicago (VS). Vervolgens moest ExRobotics als organisatie worden gecertificeerd om deze componenten te mogen produceren. De combinatie van deze certificeringen en robotica die het bedrijf nu bezit, is uniek in de wereld.

NAM als launching partner

De inspectierobot-fabrikant heeft onlangs een nieuw productiefaciliteit geopend in Delft, voor de productie en certificering van de robot. In Q4 2018 neemt NAM de eerste batch van tien robots in gebruik gaan nemen, met de ambitie om later alle onbemande installaties van de NAM te gaan voorzien van deze technologie. Hiermee is de NAM de eerste producent in de olie- en gasindustrie die deze technologie op grote schaal toepast. 

Reageer op dit artikel