nieuws

Smart Maintenance-proeftuin wijst maakbedrijven de weg naar meer productiviteit

Maintenance

De Vlaamse overheid organiseert via VLAIO een industrie 4.0 – Smart Maintenance proeftuin. In deze proeftuin demonsteren Flanders Make en imec onder andere hoe betaalbare sensoren kunnen zorgen voor een shift van periodiek naar condition based maintenance. Maakbedrijven kunnen hierdoor veel geld besparen.

Smart Maintenance-proeftuin wijst maakbedrijven de weg naar meer productiviteit
Deze trillingssensor bewaakt de gezondheid van de testlager in bedrijf. (foto: Vlaio)

In de proeftuin Smart Maintenance leren bedrijven hoe ze data aan machines kunnen onttrekken om zo de onderhoudskost te beperken en de productiviteit van hun machinepark te verhogen. De proeftuin demonstreert bijvoorbeeld hoe condition based maintenance van lagers kan worden gerealiseerd. In veel toepassingen zijn lagers van cruciaal belang voor de goede werking van de machine. Ze zijn bovendien erg gevoelig voor storingen.
Projectleider Steven Devos (Flanders Make) over de testopstelling: “We hebben een testopstelling ontwikkeld om versneld lagerschade te meten op basis van data van machines in uiteenlopende omstandigheden. Zo verkleinen we de kloof tussen lab en werkvloer en ontstaan betrouwbare modellen voor het plannen van onderhoudswerken.”

Deze proeftuin is interessant voor machinebouwers, onderhoudsbedrijven en aanbieders van technologie voor het onderhoud van machines. En bij uitbreiding voor alle productiebedrijven die machinedata willen verwaarden.
“Wij kunnen datasets aanleveren waarmee ze onmiddellijk hun processen kunnen optimaliseren”, zegt Steven Devos. “Verder kunnen we hen adviseren bij het aankopen van hardware, zoals sensoren en de bijhorende data-acquisitiesystemen. We helpen hen daarnaast ook bij het kiezen of ontwikkelen van geschikte software om de meetdata te verwerken.”

Infrastructuur

De proeftuin stelt infrastructuur ter beschikking voor het genereren van goed geconditioneerde meetgegevens, waarbij de mogelijkheid bestaat om realistische fouten binnen een breed operationeel bereik te induceren. Hierdoor kunnen bestaande en nieuwe conditiemonitoringtechnologieën, zoals geavanceerde signaalverwerkingsoplossingen en sensoren, worden geëvalueerd.

Projectdoelstellingen

De proeftuin wil een open platform aanbieden dat kan worden gebruikt om ‘Maintenance 4.0’-technologieën te demonstreren.
De volgende technologieën zullen worden gedemonstreerd:

  • 7 roterende testopstellingen voor versnelde levensduurtesten op lagers
  • Edge processing om de ruwe gegevens in één parameter te vatten die de toestand van het lager aangeeft
  • Cloudinfrastructuur
  • Leeralgoritmes voor machines die een meer gedetailleerde diagnose van de machinetoestand genereren door data van alle 7 testopstellingen te gebruiken
  • Dashboard voor de visualisatie van bruikbare onderhoudsinformatie
  • In deze proeftuin zullen sets van meetgegevens over defecte lagers onder gecontroleerde omstandigheden verworven kunnen worden.

Meer info: Vlaio

 

Reageer op dit artikel