artikel

Additive manufacturing aan begin van groeicurve

Manufacturing

Additive manufacturing (AM) wordt volwassen. ‘De meest significante verandering in de afgelopen twee jaar is de perceptie van de technologie. Steeds meer bedrijven zien interessante business cases en beginnen met experimenteren’, zegt Kris Binon, directeur van het onafhankelijke 3D-printing platform Flam3D.

Additive manufacturing aan begin van groeicurve

“Is het mogelijk metaal te printen?” Dit soort vragen kwam enkele jaren geleden nog regelmatig voorbij. Tegenwoordig zijn de vragen van geïnteresseerden veel inhoudelijker. Men wil bijvoorbeeld weten welke metaalprinttechnologie voor een specifieke toepassing de beste optie is. De basiskennis is bij veel bedrijven aanwezig. Ook wordt additive manufacturing steeds meer erkend als een maaktechnologie die in een aantal gevallen een potentieel voordeel biedt waar je als bedrijf je concurrentiepositie mee kunt verstevigen’, zegt Kris Binon. Hij is directeur van Flam3D, een onafhankelijk platform voor alle belanghebbenden actief in 3D-printing en additive manufacturing in Nederland en Vlaanderen.

Additive Manufacturing aan begin van groeicurve

Pioniers in additive manufacturing zijn de medische sector en de lucht- en ruimtevaart. ‘In de medische sector is dit erg logisch aangezien iedere patiënt uniek is en men vaak is aangewezen op de productie van enkelstuks. De lucht- en ruimtevaart ziet juist veel voordelen in gewichtsbesparing. Aangezien alleen materiaal wordt geprint waar het nodig is, kan dit veel winst opleveren.’

De laatste twee jaar vinden de toepassingen met hoge toegevoegde waarde ook hun weg in andere sectoren. ‘Denk aan toepassingen in hydraulica, muziekindustrie (instrumenten kun je personaliseren), maakindustrie, automotive of bij de productie van voedselveiligheidsoplossingen. Steeds meer sectoren zien potentie.’
Volledig ingeburgerd is de techniek echter nog niet. ‘De groei van de 3D-printtechnologie is nog maar net begonnen’, stelt Binon. ‘Als je naar de productie wereldwijd kijkt, dan is alles dat op 3D-printwijze wordt geproduceerd, minder dan 0,1 procent van de totale productie. Dit is erg weinig. Echter, het afgelopen jaar heeft de techniek een sterke groei doorgemaakt. Er zijn op dit moment ongeveer twintig verschillende soorten 3D-printtechnologieën. Zowel leveranciers als maakbedrijven zijn klaar voor concrete implementaties van oplossingen op diverse gebieden.’

Reageer op dit artikel