artikel

De digital twin biedt voordelen in het hele bedrijfsproces

Manufacturing

Machinebouwer en systeemintegrator Lan Handling Technologies ziet grote mogelijkheden voor digital twin-technologie. Het bedrijf wil de investering in deze technologie in het gehele bedrijfsproces doorvoeren, zodat alle afdelingen binnen de organisatie ervan profiteren. Dat begint bij Sales en gaat vervolgens door via Operations naar Service en Maintenance.

De digital twin biedt voordelen in het hele bedrijfsproces

‘Mijn taak is, ontwikkelingen in gang te zetten die zorgen voor toekomstig succes van het bedrijf’, zegt Business Development Manager Joost de Jonge over zijn baan. ‘Dan kun je in de machinebouw tegenwoordig moeilijk om digitalisering heen.’
Het begon bij Lan Handling Technologies, machinebouwer en systeemintegrator voor de handling van voedingsmiddelen en petfood, met de wens het onderhoud voorspelbaar te maken op basis van de machinedata: predictive maintenance. De Jonge: ‘Maar al snel zagen we op het gebied van digitalisering ook mogelijkheden buiten de serviceafdeling. Via-via kwamen we op het spoor van digital twin-technologie, een ontwikkeling die een ingrijpende en positieve impact op de gehele organisatie heeft. Inmiddels heeft deze technologie een centrale plek in onze digitaliserings-roadmap.’

Sales & Operations

Om duidelijk te maken waar Lan Handling Technologies staat en wat de invloed op de hele organisatie is, loopt De Jonge het hele proces door, te beginnen bij Sales & Operations. ‘We maken gebruik van de technologie van Unit040 in Eindhoven; het digital twin platform van Prespective. Daarmee kunnen we klanten via een geavanceerde simulatie hun nieuwe machine laten zien, nog voordat deze is gebouwd.’
Dat levert niet alleen een erg aantrekkelijk visueel beeld op voor de klant. Het betekent praktisch gezien ook dat de klant kan aangeven welke wijzigingen eventueel nog nodig zijn om alle wensen door te voeren. ‘Deze simulatietechnieken stellen ons in staat onze kennis van processen en systeemintegratie nog beter voor het voetlicht te brengen bij de klant.’
Maar het blijft niet bij een krachtig signaal richting klanten, meent De Jonge. ‘De digital twin-technologie is een krachtige tool om interne processen te optimaliseren. Daar spelen onze software-engineers een cruciale rol in.’

VR-training

Nadat Lan Handling een project heeft verkocht, wil het de digital twin laten meegroeien met de opeenvolgende fasen. Aan de simulatie in de verkoopfase wordt steeds meer intelligentie toegevoegd. ‘Op het moment van oplevering is het systeem fysiek én digitaal beschikbaar’, geeft De Jonge aan. ‘Daar gaan we maximaal gebruik van maken. Meer dan negentig procent van onze machines komt bij klanten buiten Nederland te staan. Dat betekent tot nu toe dat onze mensen geruime tijd op een locatie ergens in de wereld aan het werk zijn om de machine in te regelen en af te stellen.’
De Jonge verwacht dat de organisatie dankzij de digital twin een groot deel van het werk bij de klant op locatie naar de vestigingen in Nederland kan verplaatsen. ‘We bekijken ook de mogelijkheden die een digital twin kan bieden bij het trainen van het lokale personeel dat de machinelijn gaat bedienen. Denk aan trainingen van het personeel die met Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) deels al van tevoren kunnen plaatsvinden, zoals met een flight simulator’, geeft hij aan. ‘De digitale simulatie spreekt tot de verbeelding – en helpt om draagvlak voor de nieuwe machine te creëren onder de medewerkers van de klant. Na de VR- en AR-trainingen volstaat een relatief kort bezoek aan de klant daarna voor de ingebruikname en training van de operators. Dat betekent een aanzienlijke kostenbesparing.’

Service & Maintenance

Als het systeem eenmaal draait, levert de machine data op, die helder kan worden gevisualiseerd in de digital twin. ‘Dat biedt voordelen bij Condition Based Monitoring’, zegt De Jonge. ‘Of, om het met een paar mooie afkortingen te zeggen: we meten de OEE (Overall Equipment Effectiveness, red.) met het oog op TPM (Total Productive Maintenance, red.) en kunnen dit met een digital twin goed inzichtelijk maken. Kortom: we laten precies zien wat er met en in het systeem gebeurt.’
Praktisch gezien houdt dit in dat instellingen tijdig op afstand zijn aan te passen. ‘Stel, bepaalde parameters dreigen buiten hun specificaties te lopen. Dan kunnen we tijdig bijsturen en stilstand voorkomen’, geeft De Jonge als voorbeeld. ‘Verder weet je precies wanneer onderhoud nodig is. En uiteraard gaat alle relevante informatie ook naar onze engineers, zodat ze deze informatie in het ontwerp van nieuwe machines kunnen verwerken. Daarmee is de cirkel rond.’
Techniek en organisatie
De doelen zijn duidelijk: de digital twin moet engineering faciliteren, de verkoopscore verbeteren, de prestaties van de machine omhoog brengen en de prijs-prestatieverhouding van maintenance verbeteren. Lan Handling Technologies is nu nog volop bezig met het proces van de simulatie. De Jonge: ‘Niet alleen techniek is belangrijk. We zijn vooral ook de organisatie aan het inrichten op benutting daarvan.’
Lan Handling Technologies kiest in de aanpak voor korte sprints van een aantal weken, samen met Unit040. ‘Zo kun je na elke sprint kijken hoeveel je verder bent gekomen en of je nog op één lijn zit’, aldus De Jonge.

5G

Parallel aan de implementatie van de digital twin-technologie zoekt Lan Handling de samenwerking op met andere bedrijven en organisaties op het gebied van ‘Smart Industry’. Dat heeft recent geleid tot deelname aan het World Class Maintenance-project SAMEN (Smart Maintenance Enabled Business), waar grote spelers uit de maak- en procesindustrie zijn aangesloten.
De Jonge: ‘We kijken hier vooral naar de big data-kant van de zaak: hoe kun je het meeste praktische nut uit je data halen? En wie hebben de technologie en de testcases om dat te doen?’
Samen ontwikkelen betekent kosten delen en tegelijk verder komen. ‘We willen graag binnen de samenwerking een business case bouwen. Met onze machine-opstellingen in de nieuwe productiehal van vijfduizend vierkante meter bieden we als het ware een showroom en proeftuin voor het project. Voor het project kunnen alle mogelijke sensoren en communicatietechnologieën worden aangebracht. 5G biedt bijvoorbeeld de mogelijkheden voor realtime data die essentieel zijn om de digital twin ten volle te benutten.’

Tekst: Leendert van der Ent

 

Reageer op dit artikel