nieuws

Autarco haalt pv-productie terug naar Europa

Manufacturing

Eindhovens bedrijf Autarco laat sinds kort de monokristallijne zonnepanelen voor de Europese markt produceren in Polen. Het verschuift daarmee de productie van China naar Europa. Het is een van de weinige merken in de markt van zonnepanelen die overstapt op een Europees fabricaat.

Autarco haalt pv-productie terug naar Europa
Eindhovens bedrijf Autarco laat monokristallijne zonnepanelen voor de Europese markt produceren in Polen. (foto: Autarco)

Roel van den Berg oprichter en CEO van Autarco over de beslissing: ‘Ik lever graag een Europees product. Mensen hebben daar een beter gevoel bij omdat ze verzekerd zijn van een goed fabricaat uit een betrouwbare fabriek. Bovendien kunnen we écht een high end product bieden aan de Europese markt.’ De panelen van Europees fabricaat hebben de meest zwarte cellen die er zijn en worden gemaakt in een volledig geautomatiseerde Poolse fabriek waarin de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in innovatie.
Een belangrijke overweging voor de verschuiving naar Europa is ook de importheffing op Chinese zonnepanelen. Veel Europese politieke partijen roepen dat de importheffing het potentieel van de Europese zonne-energiesector in de weg staat. Van den Berg: ‘Onze Europese panelen zijn 285 of 335 wattpiek. In China gebruiken ze deze hele efficiënte cellen amper, want daar draait het om volume. Alle productielijnen vol. Innovatie speelt een ondergeschikte rol.’

Reageer op dit artikel