nieuws

Proefproductie flexibele zonnecellen gestart

Manufacturing

Solliance heeft haar vijfde verjaardag gevierd met de ingebruikname van een bijzondere productiemachine voor flexibele zonnecellen. Het R&D instituut op de High Tech Campus in Eindhoven start samen met het Holst Centre een zogenoemde roll-to-roll proefproductie voor flexibele zonnecellen en geprinte elektronica.

Proefproductie flexibele zonnecellen gestart
OPV-machine in aanbouw bij Solliance met kleinere ecologische voetafdruk door seriële opstelling ovens buiten de cleanroom in u-bocht (Foto: Solliance)

Een van de eerste concrete stappen is nu gezet met de ingebruikname van de productielijn voor flexibele zonnecellen. Ton van Mol, directeur van Holst Centre, ziet meerdere toepassingen voor het nieuwe productiesysteem: ‘We beginnen een groot Europees project voor de ontwikkeling van flexibele OLED licht panelen. We delen de teams en apparatuur samen met Solliance voor meerdere toepassingen. Wij beschouwen het ‘roll-to-roll’ productieproces als de ideale strategie om te komen tot efficiënte grootschalige productie van flexibele elektronica.’
VDL Enabling Technologies Group (ETG) is nauw betrokken bij de pilot. Het bedrijf heeft veel ervaring met nauwkeurige positionering van delicate substraten, zoals silicium wafers in de halfgeleider industrie en glazen panelen in de display-industrie. Simon Bambach, CEO van VDL ETG: ‘Dit ontwerp is uniek omdat het ervoor zorgt dat de folie nergens in de machine aan de actieve zijde van het substraat wordt aangeraakt. Het is een resultaat van de samenwerking tussen ontwerpers uit verschillende disciplines en sectoren en de onderzoekers van Solliance en Holst Centre.’

Reageer op dit artikel