nieuws

Omnipulper verwerkt drankenkartons tot wc-papier

Manufacturing

Papierproducent Van Houtum heeft een installatie ontwikkeld voor de verwerking van drankenkartons tot toiletpapier en papieren handdoekjes. Op 25 april werd de zogeheten omnipulper (alleseter) officieel in gebruik genomen. Van Houtum werkte voor het project samen met afvalverwerker Suez en Stichting Hedra, de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten.

Omnipulper verwerkt drankenkartons tot wc-papier

De omnipulper is met een capaciteit van 24.000 ton een van de grootste dergelijke installaties in Europa. In het eerste jaar wil Van Houtum 12.000 ton verwerken. Met de omnipulper anticipeert het bedrijf op de toekomst. Door de digitalisering wordt oud papier als grondstof voor de productie van hygiënepapier steeds schaarser. Daarom ging het bedrijf op zoek naar alternatieve grondstoffen, waarbij het onder meer uitkwam bij drankenkartons. Die hebben een hoogwaardige papiervezel en zijn daarmee zeer geschikt voor de productie van hygiënepapier. In het buitenland worden drankenkartons al langer verwerkt, maar de omnipulper is een verbetering van de bestaande technieken. Na een ontwerptraject van twee jaar slaagde Van Houtum erin om een proces te ontwerpen waarbij de drankenkartons biologisch worden gezuiverd en de overblijvende reststoffen kunststof en aluminium zodanig worden gereinigd dat ze geschikt zijn voor hergebruik. De techniek maakt het ook mogelijk om de restjes yoghurt en vruchtensap zonder gebruik van chemische middelen uit de verpakkingen te verwijderen.

De nieuwe productielijn kwam tot stand in samenwerking met afvalverwerker Suez en Stichting Hedra, de Nederlandse brancheorganisatie van drankenkartonproducenten.

Reageer op dit artikel