nieuws

Vijf Belgische fabrieken ontvangen Factory of the Future Award

Manufacturing

België heeft tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards vijf fabrieken het label Factory of the Future gegeven: Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie. Een “Factory of the Future” zijn betekent dat de bedrijven moeten investeren in digitalisering van hun processen, in slimme processen en producten en in een ‘world class production’. De fabrieken van de toekomst moeten doordacht kunnen omgaan met energie en materialen, maar ook sociaal innovatief zijn en een mensgerichte aanpak hanteren. Ze mogen de titel drie jaar behouden.

Vijf Belgische fabrieken ontvangen Factory of the Future Award
vlnr: Chris Mercier – NuScience , Frank Veranneman – Veranneman Technical Textiles , Eric Genin – Valeo, Guido Vanderstappen - Rousselot, Patrick Dooms – Daikin

“Deze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn,” zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Om uit te groeien tot fabriek van de toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65 procent MKB’s.   Peter Demuynck: “Deze vijf nieuwe fabrieken van de toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 110 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien creëerden ze een honderdtal nieuwe banen, het bewijs dat robotisering en automatisatie niet ten koste hoeft te gaan van banen.

Hieronder een overzicht van de vijf fabrieken:

Daikin
Daikin Europe is het regionale hoofdkwartier van de Japanse multinational Daikin Industries voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. De vestiging in Oostende breidde geleidelijk uit tot de meest geavanceerde  fabriek voor airco, warmtepompen en koelinstallaties in Europa en beslaat nu zowat 150.000 m². Jaarlijks worden in de fabriek tientallen nieuwe producten gelanceerd, met een korte doorlooptijd omdat zowel ontwikkeling en productie als ondersteunende diensten onder hetzelfde dak zitten. Daikin heeft de voorbije jaren zijn ‘Factory reform plan’ uitgevoerd in drie grote fases met als kernwoorden stabiliteit, Kaizen en teamwerk. De inspanningen hebben geleid tot dertig procent meer productiviteit op de hoofdproductielijn en de persafdeling, dertig procent minder stock van onderdelen, en drie weken sneller een vast productieplan. Last but not least heerst er nu in het hele bedrijf een cultuur van ‘verandering is normaal’.

Nuscience
Nuscience ontwikkelt en produceert  premixen, concentraten en minerale voeding voor vooral jonge dieren (varkens, pluimvee en runderen), alsook additieven voor de diervoederindustrie. In 2015 werd in Drongen een gloednieuwe ‘specialiteiten’-fabriek in gebruik genomen, die excelleert op het gebied van reactiesnelheid op marktopportuniteiten. Door het koppelen van ERP en MES (interfacing), worden momenteel 5.000 berichten per dag heen en weer gestuurd in de fabriek, waarbij het ERP-systeem zelfstandig ‘leert’ om nog beter te plannen. Daarbovenop wisselt het MES-systeem dagelijks 40.000 tot 80.000 boodschappen uit met de machine-PLC’s, en dit via een OPC-connectie waarbij de logica in de PLC zit. Doorlooptijden voor bestellingen werden de voorbije jaren teruggebracht tot 3 à 5 dagen, ook door het bewust investeren in en het inplannen van een bepaald percentage overcapaciteit. Momenteel lopen er veertien Europese onderzoeksprojecten met partners.

Rousselot
Rousselot is een Vlaamse producent van gelatine en collageen. Klanten bevinden zich in de farmaceutische sector (hard caps, soft gels), de voedingsnijverheid (desserten, zoetwaren, zuivel, emulgatoren) en de gezondheidssector (collageenproteïne voor sportdranken).  Rousselot Gent heeft binnen de internationale holding de status van Europees competentiecenter en referentiefabriek waarbij de productiemedewerkers mee zorgden voor meerdere technologische doorbraken. Denk aan de toepassing van membraanfiltratie, de inzet van hyperspectrale camera’s voor online kwaliteitscontrole en de opwaardering van kanaalwater tot drinkwater voor gebruik in het productieproces. De sturing voor blending, kwaliteitscontrole alsook de interactie met labotests gebeurt nu vanuit twee controlekamers. De voorbije vijf jaar is Rousselot erin geslaagd een stijgend productievolume te realiseren terwijl het energieverbruik gereduceerd werd met dertig procent.

Valeo
Valeo Ghislenghien stelt ongeveer 900 mensen te werk die multifunctionele verlichtingssystemen bouwen met een hoge toegevoegde waarde voor de automobielsector. Bouwend op een sterke cultuur van ‘lean’ productie en competitieve levertijden, vatte Valeo het traject naar industrie 4.0 aan. Dat gebeurde onder meer door een zeer snelle implementatie van collaboratieve robots en AGV’s (automatisch geleide voertuigen) op de werkvloer en de introductie van elektronische werkinstructies. Het bedrijf zet hard in op een doorgedreven automatisatie en een volledige digitalisatie van zijn processen. Zo werd onlangs nog het Kanban-systeem vervangen door een software die digitaal de prioriteiten vastlegt. Deze transformaties zorgden voor uitstekende prestaties, niet alleen in de fabriek in Ath zelf maar ook binnen de volledige Valeo-groep. Bovendien zullen daardoor een aantal activiteiten die uitbesteed waren aan toeleveranciers weer geïnternaliseerd kunnen worden.

Veranneman Technical Textiles
Veranneman Technical Textiles (VTT) is een weverij van technisch textiel, gespecialiseerd in de productie van open-structuurweefsels. Deze weefsels gaan rechtstreeks van het weefgetouw in een coatingbad (online coating). In 2011 ontwikkelde en introduceerde VTT Ardooie een innovatieve technologie: de Gelege-technologie. Deze technologie legt de draden, in plaats van ze te kruisen (weven), wat goedkoper en sneller is. Hierdoor kan het bedrijf versneld nieuwe producten ontwikkelen en markten aanboren. De VTT-cultuur stelt 4 D’s centraal: Dromen, Denken, Durven, Doen. Veel van de aandacht binnen het bedrijf ging naar het verlagen van de (werk)druk op het personeel door bijvoorbeeld de integratie van automatisaties op de aanvoer van pvc, PLC’s die de machines voortaan controleren en een centrale, digitale cockpit (COQLBOX) op de werkvloer. Door de sterke technologische ervaring met specifieke, sterk gediversifieerde producten kan het bedrijf zich onderscheiden van de (Aziatische) concurrenten.
Bron: Agoria

Reageer op dit artikel