nieuws

Toyota Industries neemt Vanderlande over

Manufacturing

Toyota Industries Corporation (TICO) neemt Vanderlande over. Met de deal wil Toyota zijn positie in de markt van geautomatiseerde material handling markt versterken.

Toyota Industries neemt Vanderlande over
(foto: Vanderlande)

Het Japanse bedrijf heeft een overeenkomst getekend met NPM Capital. De investeringsmaatschappij, onderdeel van SHV Holdings, was sinds 1988 aandeelhouder van Vanderlande. Vanderlande is een wereldspeler in efficiënte logistieke procesautomatisering op luchthavens en voor pakketdiensten, en een toonaangevende leverancier voor distributiecentra.

Nieuw hoofdkantoor
Na de overname blijft Vanderlande als zelfstandige entiteit, naam en huisstijl opereren. Vanderlande zal alle huidige activiteiten vanuit dezelfde locaties voortzetten. Het bedrijf uit Veghel opende onlangs nog een nieuw hoofdkantoor.

Race om geautomatiseerde material handling
Met de aankoop van Vanderlande wil Toyota haar positie in de geautomatiseerde material handling markt versterken. De deal met Vanderlande maakt Toyota de one stop player voor intelligente supply chain en magazijnoplossingen. De pole position in dit segment was sinds vorig jaar in handen van concurrent Kion. Een race die al langer aan de gang is tussen de diverse material handling spelers.
De deal met Vanderlande sluit ook aan bij de recentelijk aangekondigde uitbreiding in Noord-Amerika door de aankoop van Bastian Solutions LLC, dat TICO’s wereldwijde toonaangevende positie voor totaaloplossingen in material handling verder ondersteunt.

16,8 miljard omzet 
Bij het 90-jarige oude Toyota werken 51.458 medewerkers (per 31 maart 2016). De omzet bedroeg in 2016 € 16,8 miljard. Het segment material handling oplossingen neemt zo’n 45% voor haar rekening. Dit is met name heftrucks. Toyota is als heftruckfabrikant sinds 2002 wereldmarktleider en al 50 jaar de grootste op de Japanse markt. Door de overname van Vanderlande komt daar ruim een miljard bij.

Strategische match 
Norio Wakabayashi: “Managing Officer van TICO en aangewezen voorzitter van Vanderlande’s Raad van Commissarissen: “Vanderlande vult TICO’s huidige aanbod aan met een volledig assortiment van geïntegreerde logistieke automatiseringssystemen. Daarbij hebben we een sterke strategische match. Denk aan onze verkoop- en servicenetwerken. Na de overname hebben we in bijna alle markten een nog sterkere wereldwijde dekking.”
Vanderlande’s CEO Remo Brunschwiler: “Vanderlande is verheugd te worden overgenomen door zo’n succesvolle, strategische partner. De financiële kracht van TICO zal ons bedrijf kunnen helpen onze strategie gericht op duurzame winstgevende groei voort te zetten”.

Goedkeuring
Zowel de Raad van Commissarissen, de Raad van Bestuur als de Ondernemingsraad van Vanderlande hebben ingestemd en hun goedkeuring verleend aan de transactie. De transactie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders De wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017.
Bron: Logisiek.nl

Reageer op dit artikel