nieuws

Miljoeneninvestering tegelfabrikant Mosa leidt tot nieuwe banen 

Manufacturing

Tegelfabrikant Koninklijke Mosa investeert miljoenen euro’s in innovatieve technologieën om de productie van wand- en vloertegels in Maastricht te verhogen. Hiervan gaat dit jaar al zes miljoen euro naar een nieuwe oven met meer capaciteit in de vloertegelfabriek. Andere investeringen zijn gericht op verdere innovatie van producten, technologie, en bouwprocessen.

Miljoeneninvestering tegelfabrikant Mosa leidt tot nieuwe banen 
Vanuit twee fabrieken in Maastricht levert Mosa jaarlijks zo’n zes miljoen vierkante meter keramische tegels van hoogwaardige kwaliteit. (foto: Mosa)

Met meer dan 550 werknemers is Mosa nu al de grootste industriële werkgever in Maastricht. De groeiende vraag naar keramische tegels en de geplande investeringen leiden per direct tot 30 nieuwe banen voor met name allround operators.
“We hebben de wind mee, en dat komt mede dankzij de sterke internationale positie die Mosa in de afgelopen jaren heeft verworven”, zegt Remon Veraart, CEO van Mosa. “Tijdens de crisis in de bouw daalde de bouwproductie en daarmee de vraag naar tegels in eigen land. Door internationalisering groeit de export van wand- en vloertegels sterk. Bovendien neemt de vraag in Nederland weer toe.”

Nieuwe oven

“Investeringen in innovatieve technologieën zijn nodig om onze strategische groeiplannen te ondersteunen”, aldus Veraart. “Concreet voorbeeld is de aanschaf van de nieuwe oven in de vloertegelfabriek, ter vervanging van een oude. Deze oven werkt volgens de allermodernste technologie. Hij heeft een grotere capaciteit en verbruikt ruim 20 procent minder energie per geproduceerde vierkante meter. Wat geheel in lijn is met ons duurzaamheidbeleid. Mosa werft nu de allround operators die nodig zijn om deze oven in de vloertegelfabriek te bedienen. Maar ook in de wandtegelfabriek is door de verhoogde vraag behoefte aan extra operators.”

Kant-en-klare tegelpanelen

Andere investeringen dragen bij aan het behouden van Mosa’s positie in de sociale woningbouw in Nederland. Veraart: “Door productieprocessen te vernieuwen, kunnen we bestaande bouw- en renovatiemethoden verbeteren. Mosa Panel is hier een voorbeeld van. Onze tegels worden met uiterste precisie machinaal verlijmd op wand- en vloerpanelen. Werken met kant- en klare tegelpanelen verbetert het proces, bespaart tijd en vermindert de overlast voor bewoners van de woningen.” De tijd die nodig is voor een badkamerrenovatie wordt door deze slimme technologie meer dan gehalveerd.

Export

Vanuit twee fabrieken in Maastricht levert Mosa jaarlijks zo’n zes miljoen vierkante meter keramische tegels van hoogwaardige kwaliteit. Mosa wordt zowel in Nederland als internationaal veelvuldig toegepast. De verwachting is dat de export naar Europese landen, Noord-Amerika en het Midden-Oosten in de komende jaren fors zal stijgen.

Reageer op dit artikel