nieuws

Industrie 4.0 en Brexit sfeerbepalers in maakindustrie

Manufacturing

Ook dit jaar brengt PT Industrieel Management in samenwerking met Capitalmind Corporate Finance Advisory de PT Fabulous 40 uit, een lijst met de veertig snelst groeiende industriële bedrijven. De maakindustrie doet het over het algemeen goed. De verwachtingen voor de komende jaren zijn positief, hoewel de uitrol van de Brexit en de aankomende verkiezingen nog wel van invloed kunnen zijn.

Industrie 4.0 en Brexit sfeerbepalers in maakindustrie
Windturbinefabrikant Emergya Wind Technologies (EWT) is de nieuwe aanvoerder van de PT Fabulous 40. (foto: EWT)

De maakindustrie vaart al enige tijd een stabiele koers, zo blijkt uit de PT Fabulous 40, waarin de snelst groeiende maakbedrijven zijn gepresenteerd . De totale gemiddelde groei van deze nieuwe top veertig komt met 15,4 procent wat lager uit dan vorig jaar (18,5 procent). ‘De groei die na de crisis gestaag was ingezet, zet door, hoewel iets minder sterk dan vorig jaar. De verwachting is echter dat de groei de komende jaren weer sterk zal toenemen. Een aantal trends speelt hierbij een belangrijke rol’, stelt Bart Jonkman, Managing Partner bij Capitalmind.

Producentenvertrouwen

Een eerste trend is dat het producentenvertrouwen toeneemt en dat de economie het beter doet dan verwacht. Jonkman: ‘Diverse rapporten staven dit. Zo meldde AbnAmro onlangs in haar Stand van de Industrie dat Nederlandse economie eind 2016 boven verwachting draaide en ook de signalen over het begin van 2017 zijn gunstig. Bovendien verwachten ook andere deskundigen dat de wereldeconomie en de wereldhandel verder zullen aantrekken in 2017 en 2018.’ De cijfers die in de PT Fabulous 40 zijn opgenomen zijn een weergave van de gemiddelde groei van 2013 tot en met 2015. ‘De cijfers die bedrijven het komende jaar voor 2016 zullen deponeren, zullen waarschijnlijk hoger zijn. Weer een jaar later zal er wellicht een nog sterkere groei in de boeken staan.’

Industrie 4.0

Een tweede trend waar bedrijven niet langer omheen kunnen, is Industrie 4.0. Pim Mulder, associate bij Capitalmind: ‘Industrie 4.0 kan worden gezien als het huwelijk tussen automatisering en digitalisering. Veel Europese bedrijven – waaronder veel Nederlandse bedrijven – zetten hierop in en lopen voorop in vergelijking met concurrenten in andere werelddelen. Neem automatisering, een trend die al veel langer is ingezet. Uit het onderzoeksrapport Industrial Machinery & Digital Automation van Capitalmind blijkt dat Europa per 10.000 werknemers, 292 robots inzet, ten opzichte van …

 

Lees het volledige artikel in PT Industrieel Management 5-6, verschijningsdatum 23 mei 2017

Reageer op dit artikel